Política

cimera a itàlia

Meloni aconsegueix eliminar el dret de l’avortament de la declaració final del G7

El canvi en el text provoca una picabaralla diplomàtica entre l’Estat francès i Itàlia

La declaració final del G7 no inclou cap referència a l’avortament. La presidència de torn, Itàlia, ha aconseguit eliminar del text conjunt una referència explícita a la defensa del dret a interrompre voluntàriament l’embaràs, que figurava en els esborranys previs. La declaració del G7 manté el compromís d’“accés universal a serveis sanitaris adequats, assequibles i de qualitat per a les dones”, que els líders del club dels poderosos –els EUA, el Canadà, el Japó, el Regne Unit, l’Estat francès, Alemanya i Itàlia– van assumir en la seva cimera a la ciutat nipona d’Hiroshima l’any passat, però suprimeix la referència específica del comunicat del 2023 a la importància de l’“accés a l’avortament segur, legal i a l’atenció postavortament”, segons informen les agències internacionals.

El tema no figurava a l’agenda, però el canvi del text atribuït a Itàlia va acabar compartint protagonisme amb Ucraïna en la primera jornada de la cimera que se celebra des de dijous a Bari (Itàlia). Va provocar fins i tot una picabaralla diplomàtica. L’Estat francès i el Canadà haurien intentat reforçar el llenguatge sobre el dret a l’avortament, però no haurien aconseguit convèncer Itàlia.

“Ho lamento”, va declarar dijous al vespre a la premsa el president francès, Emmanuel Macron, en referència a la falta d’una referència explícita a la defensa del dret a l’avortament en la declaració final. “Vostès coneixen la posició de França, que ha inclòs el dret a l’avortament en la Constitució. No és la mateixa sensibilitat que al seu país. França comparteix una visió d’igualtat entre homes i dones, no és una visió compartida per tot l’espectre polític”, va afegir el mandatari francès en resposta a una pregunta d’un periodista de l’agència italiana ANSA al marge de la cimera.

Meloni, contrària a l’avortament, va respondre que no hi havia motiu per generar una controvèrsia sobre el tema i va acusar Macron d’intentar guanyar punts polítics abans de les eleccions legislatives del pròxim 30 de juny a l’Estat francès.

“Crec que és un error, en temps difícils com aquests, fer campanya [per a unes eleccions] utilitzant un fòrum preciós com el G7”, va dir en declaracions als periodistes la primera ministra italiana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.