Política

hongria

Alliberen l’activista antifeixista Ilaria Saris elegida eurodiputada

Les autoritats hongareses van acusar la dona d’associació amb grup criminal i d’agressió a neonazis

Un tribunal d’Hongria ha alliberat aquest divendres l’activista antifeixista italiana Ilaria Salis, detinguda des de febrer de 2023 al país per acusacions d’agressió a neonazis que ella negava, després d’haver estat elegida eurodiputada en les eleccions europees del diumenge passat, fet que li donarà la immunitat un cop assumeixi el seu escó a l’Eurocambra, segons informa Efe.

“Estem contents de la notícia que arriba des de Budapest: Ilaria Salis ja pot tornar a Itàlia i exercir el nou paper per al qual l’han votat” com a membre del Parlament Europeu, van celebrar Nicola Fratoianni i Angelo Bonelli, líders de la coalició Aliança Verds-Esquerra. Aquest grup va presentar Salis als comicis europeus amb l’objectiu que obtingués la immunitat parlamentària després d’estar empresonada de manera preventiva durant uns catorze mesos a Hongria i haver estat posada en arrest domiciliari al maig, en un cas que segons els advocats i l’entorn de l’activista pretenia ser una criminalització de l’antifeixisme per part del govern d’ultradreta de Viktor Orbán.

La dona, de quaranta anys, professora d’Història, va ser posada en llibertat després que la policia hongaresa li llevés la polsera electrònica que tenia posada des que va entrar en detenció domiciliària a Budapest el mes passat. Salis va ser acusada d’associació amb grup criminal i d’agressió a neonazis en dos incidents diferents després de participar en una marxa contra una mobilització de neonazis a Budapest al febrer de 2023.

Aliança Verds-Esquerra ha denunciat aquest divendres de nou “les terribles condicions en les quals ha estat retinguda a les presons d’Orbán”, i ha remarcat que amb la seva llibertat “ara podrà defensar els drets civils i socials dels més febles”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia