guerra a europa
L’OTAN supervisarà l’ajuda i la formació militar per a Ucraïna
Stoltenberg creu que aquests esforços no converteixen a l’Aliança en part del conflicte
Els ministres de Defensa de l’OTAN han acordat aquest divendres un pla perquè l’Aliança lideri la coordinació de l’ajuda militar internacional que rep Ucraïna per a defensar-se de la invasió russa, així com de les iniciatives d’ensinistrament de les seves forces.
“Aquests esforços no converteixen a l’OTAN en part del conflicte. Però reforçaran el nostre suport a Ucraïna perquè es respecti el seu dret a l’autodefensa”, ha indicat el secretari general de l’Aliança, Jens Stoltenberg, en una roda de premsa al final d’una reunió de dos dies dels ministres a Brussel·les.
Stoltenberg ha precisat que aquest nou pla d’operacions perquè l’Aliança s’encarregui de coordinar l’ajuda i l’ensinistrament militar a Ucraïna serà llançat pels líders de l’OTAN en la reunió que celebraran del 9 a l’11 de juliol a Washington, que servirà per a commemorar el 75 aniversari de l’organització.
El pla consisteix en el fet que l’OTAN prengui la direcció de les instal·lacions estatunidenques en Wiesbaden (Alemanya) i de nodes logístics en la part oriental de l’Aliança. Tot això estarà sota el comandament del comandant suprem de l’Aliança per a Europa (SACEUR), el general estatunidenc Christopher G. Cavoli.
Cavoli ja estava al capdavant del Grup d’Assistència a la Seguretat per a Ucraïna (SAG-O) de Wiesbaden, però en la seva funció paral·lela de comandant dels Estats Units a Europa.
Stoltenberg ha afirmat que, en tota l’Aliança, s’espera que aquest esforç impliqui a prop de 700 efectius de l’OTAN i dels països associats.
L’Aliança supervisarà l’entrenament de les forces armades ucraïneses en les instal·lacions d’ensinistrament dels països aliats, farà costat a Ucraïna mitjançant la planificació i coordinació de donacions, gestionarà la transferència i reparació d’equips i donarà suport al desenvolupament a llarg termini de les Forces Armades d’Ucraïna, ha explicat.
De cara a la cimera de Washington, el secretari general ha avançat que l’ajuda i el suport a la seguretat de l’Aliança a Ucraïna serà “un dels principals resultats” d’aquesta reunió, juntament amb un compromís financer a llarg termini i nous passos en el camí d’Ucraïna cap a la integració en l’OTAN.
Els aliats treballen ja en un compromís financer per a donar suport militar a llarg termini a Ucraïna que Stoltenberg ha proposat que compti amb almenys 40.000 milions d’euros a l’any. En tot cas, l’ex primer ministre noruec ha especificat que “encara no hi ha un acord” entre els aliats sobre el compromís financer.
Stoltenberg també es va referir als sistemes de defensa aèria que els aliats estan donant a Ucraïna, com els Patriot i els SAMP/T, i s’ha mostrat segur que més estats membres intensificaran els seus esforços en aquest sentit, si bé no ha nomenat països concrets.