Política

iran

París, Londres i Berlín denuncien que Teheran intensifica el seu programa nuclear

L’OIEA afirma que ha instal·lat més centrifugadores d’enriquiment d’urani

L’Estat francès, Alemanya i el Regne Unit han denunciat aquest dissabte les últimes mesures adoptades per l’Iran per ampliar el seu programa nuclear. L’Organisme Internacional per a l’Energia Atòmica (OIEA) va afirmar aquest divendres que Teheran ha instal·lat més centrifugadores d’enriquiment d’urani en les seves instal·lacions de Fordo i Natanz, després que el règim iranià hagués promès respondre a la resolució de condemna aprovada la setmana passada per l’organisme internacional per la seva falta de cooperació.

En una declaració, publicada pel Ministeri francès d’Afers francès i recollida per l’agència Efe, els tres països europeus qualifiquen d’“inquietant” aquesta decisió d’incrementar “significativament” la seva capacitat de producció d’urani a Fordo. Segons París, Berlín i Londres aquestes mesures addicionals “buiden de contingut” l’acord internacional de 2015 sobre el programa iranià inutilitzat des del maig de 2018 quan l’aleshores president dels EUA, Donald Trump, es va retirar unilateralment del pacte. “Aquestes mesures augmentaran encara més les capacitats d’urani enriquit i les capacitats d’enriquiment de l’Iran, els nivells del qual ja han superat els límits establerts, i una nova escalada del programa nuclear de l’Iran comporta importants riscos de proliferació”, indiquen els tres països europeus en la nota, que arriba l’endemà de l’informe de l’OIEA.

Segons el document, els inspectors de l’agència han verificat en els últims dies la introducció de nou material fissible per a la producció d’urani enriquit, informa l’agència Efe. L’Iran està enriquint i acumulant quantitats significatives d’urani amb una puresa del 60%, pròxim ja al nivell necessari del 90% per a fabricar armes atòmiques.

A més, segons informa l’agència Efe, Teheran restringeix des de fa mesos l’accés d’alguns dels inspectors OIEA més experimentats, la qual cosa està reduint la capacitat d’aquesta agència de l’ONU per a verificar que el programa nuclear iranià és exclusivament pacífic.

Teheran va condemnar la resolució de la Junta de Governadors de l’OIEA com una “acció política no constructiva” i va assegurar que continuarà amb el “pacífic” desenvolupament del seu programa nuclear.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

judicial

L’Audiència Nacional obliga a tancar una investigació sobre el cas del 3%

barcelona
estat espanyol

El CIS redueix la distància entre el PSOE i el PP a només un punt

barcelona

Lloret vol “revertir la decadència” del nucli antic amb un pla director

LLORET DE MAR
política

El fiscal demana a García-Castellón l’amnistia pel cas Tsunami

barcelona
política

Adam Tomàs pren el relleu a la delegació de govern a Terres de l’Ebre

Tortosa
Política

ERC i Som Vilafant reclamen un ple perquè el govern reti comptes

VILAFANT
Estat espanyol

L'executiu inicia els tràmits per il·legalitzar la Fundació Franco

barcelona
àsia

Putin visita el Vietnam per sumar suports i "trencar" l’aïllament

barcelona
política

El govern espanyol porta a Fiscalia el gest del president del Parlament balear

barcelona