Política

Política

Puigdemont veu en el finançament de Sánchez xantatge per investir Illa

L’expresident i candidat a la investidura per Junts, Carles Puigdemont, acusa el president espanyol Pedro Sánchez de fer “xantatge” oferint un finançament singular per Catalunya a canvi que a la Generalitat s’investeixi el seu candidat, el socialista Salvador Illa. Al seu compte personal d’X, Puigdemont ho titlla d’ “escàndol en tots els sentits” perquè entén que aquesta condició és com afirmar que Catalunya ha estat fins ara mal finançada i ha patit dèficit d’execució pressupostària precisament perquè el PSC-PSOE “no presideix la Generalitat”. Puigdemont pregunta a Sánchez si “creu que el finançament que els catalans mereixem depèn de si el candidat del seu partit és investit president?”.

En segon lloc, el candidat de Junts a la investidura pregunta al president espanyol si “no creu que amb el seu xantatge està donant arguments als espanyols que pensen que els catalans reclamem un tracte que no ens mereixem?”. Per l’expresident a l’exili, la proposta de Sánchez d’explorar un finançament singular sembla que es concedeixi a Catalunya “no pas perquè sigui just –altrament, se’ns hauria atès molt abans— sinó perquè el partit que ara mateix governa Espanya necessita fer-se amb el govern a Catalunya al preu que sigui”.

Puigdemont titlla d’ “immoral” “jugar amb el benestar i el futur dels catalans com a moneda de canvi de beneficis per al partit” i adverteix que miraran amb lupa el grau d’execució pressupostària per donar suport als propers pressupostos de l’Estat “perquè normalment el que et donen per un costat —nou model de finançament— t’ho treuen per un altre —no execució de les inversions pressupostades”.

La portaveu del PSOE, Esther Peña, ha avançat que el nou model de finançament ha de ser “multilateral”, i “suficient, just i solidari” per a totes les comunitats al mateix temps que atén “les singularitats dels nostres territoris”. Peña ha deixar clar, però, que “qui té més transferències ha de tenir també més mitjans”. La portaveu del PSOE també ha atribuït el fet que Puigdemont qualifiqui de “xantatge” la proposta del PSOE lligada amb la investidura d’Illa a l’ambient previ a l’investidura, segons recullen les agències.

El ministre d’Indústria i exalcalde de Barcelona, el socialista Jordi Hereu, considera “evident” que Catalunya necessita un finançament millor i creu que es pot aconseguir en el marc general de millora del model per al conjunt de comunitats. Per la seva banda, el president popular de Múrcia, Fernando López Miras, considera una “barbaritat” jurídica i un “escàndol” polític establir un finançament singular per Catalunya a canvi d’investir Salvador Illa com a president de la Generalitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa ofereix diàleg per aconseguir un pacte progressista “sòlid i ambiciós”

barcelona
Política

Tortosa aprovarà una modificació pressupostària de 3,3 milions

Tortosa
política

Batet (Junts) reivindica “un govern d’estricta obediència catalana”

barcelona
política

ERC reclama a PSC i Junts que facin “propostes valentes” si volen el seu suport

barcelona
política

Activat el compte enrere per a la investidura: límit 26 d’agost o eleccions el 13 d’octubre

barcelona
rússia

Comença el judici contra un periodista dels EUA acusat d’espionatge

barcelona
Política

ERC planteja augmentar al màxim el recàrrec turístic a Barcelona

Barcelona
guerra a gaza

Israel fa almenys 28 morts més en un nou atac a habitatges a la Franja

barcelona
política

Montero invita ERC a explorar el finançament singular des del rebuig al concert

madrid