Política

política

ERC insta Illa i Puigdemont a presentar-se a la investidura

Sans reclama que hi presentin el seu projecte per al país, si bé veu “molt difícil” comprometre’ls cap suport abans del dia 25 perquè no n’han rebut cap proposta en ferm

Deixa clar que finançament singular vol dir sortir del règim comú i recaptar tots els impostos a Catalunya

La portaveu d’ERC, Raquel Sans, ha reclamat aquest migdia al PSC i a Junts que “exerceixin la responsabilitat que els han atorgat les urnes”, i ha “animat” els seus candidats, Salvador Illa i Carles Puigdemont, a sotmetre’s a un debat d’investidura encara que no tinguin els suports necessaris per tirar-la endavant, igual que va fer el president Pere Aragonès ara fa tres anys, quan no va sortir escollit en un primer intent en què només va rebre els vots de la CUP. “És hora de saber quin projecte de legislatura tenen PSC i Junts”, ha reblat Sans després de l’executiva, quan ha insistit que la responsabilitat “els correspon a ells” per trobar les “aliances necessàries”. La republicana, això sí, ha admès que les negociacions amb tots dos grups “estan en una fase molt embrionària”, per la qual cosa veu “difícil” que cap acord pugui tirar endavant amb vista al 25 de juny, data fixada per al primer ple d’investidura, en què encara no se sap si s’hi presentarà cap candidat. “Si no sabem quin projecte tenen per a Catalunya és molt difícil que puguin obtenir els nostres suports”, ha conclòs la portaveu, a tot just dos dies que els diputats d’ERC, Marta Vilalta i Josep Maria Jové, es reuneixin amb el president del Parlament, Josep Rull, per comunicar-li la seva posició oficial.

En aquest sentit, Sans ha instat tant PSC com Junts a posar “una proposta en ferm” sobre la taula de negociació d’ERC, cosa que encara no ha passat, i ha insistit que “el terreny de joc” que han marcat els republicans passa per la negociació de quatre grans carpetes: la resolució del conflicte polític per mitjà d’un referèndum, el finançament singular “o sobirania fiscal”, l’enfortiment dels serveis públics i el català. “Els nostres vots no són gratuïts, responen a projectes i propostes concretes”, ha recordat. En tot cas, Sans ha fet especial èmfasi en el finançament singular que reclama ERC, que ha volgut aclarir, “per evitar temptacions de confondre”, que no és altra cosa que sortir “fora del règim comú i tenir la clau de la caixa: vol dir recaptar el 100% dels impostos a Catalunya”. “Hem vist el cap de setmana algunes maniobres de Pedro Sánchez per intentar embolicar parlant de finançament especial per a Catalunya, però dins del règim comú”, ha lamentat, mentre ha recordat que no n’hi haurà prou amb el compliment dels acords d’investidura del president espanyol, que parlaven de la creació durant el primer trimestre de l’any d’una comissió específica entre els dos governs per abordar de manera bilateral la negociació del finançament català, cosa que no s’ha fet. Sans, en canvi, ha estat menys concreta pel que fa a la carpeta del referèndum, que ha indicat que ja “forma part” de les converses que tenen amb el PSOE, i hi veu més fàcil trobar acords “allunyats de focus mediàtics”.

Sans, en tot cas, ha recordat que qualsevol tipus d’acord que suposi una abstenció o un vot favorable en una eventual investidura de qualsevol candidat, tingui possibilitats de prosperar o no, se sotmetrà a la votació vinculant de la militància, i se’n faran tantes com convingui, per la qual cosa el consell nacional ja va aprovar dissabte passat el reglament en què es basarà. Els republicans, en aquest sentit, no tenen cap preferència sobre qui creuen que s’ha de presentar primer. “La preferència és el què i la iniciativa els correspon ells... a qui correspon tenir pressa és a aquestes formacions”, ha conclòs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

El Consell de la República encarrega una auditoria externa per comprovar la “diligència en la gestió financera”

barcelona
política

Illa ofereix diàleg per aconseguir un pacte progressista “sòlid i ambiciós”

barcelona
Política

Tortosa aprovarà una modificació pressupostària de 3,3 milions

Tortosa
política

Batet (Junts) reivindica “un govern d’estricta obediència catalana”

barcelona
política

ERC reclama a PSC i Junts que facin “propostes valentes” si volen el seu suport

barcelona
política

Activat el compte enrere per a la investidura: límit 26 d’agost o eleccions el 13 d’octubre

barcelona
rússia

Comença el judici contra un periodista dels EUA acusat d’espionatge

barcelona
Política

ERC planteja augmentar al màxim el recàrrec turístic a Barcelona

Barcelona
guerra a gaza

Israel fa almenys 28 morts més en un nou atac a habitatges a la Franja

barcelona