Política

judicial

L’amnistia posa la fiscalia davant del mirall

En aquests primers dies des de la seva entrada en vigor ja s’ha pogut constatar aquella tesi que es venia mastegant des de feia mesos, i que vaticinava que la llei d’amnistia seria un factor desencadenant d’una agitada tempesta interna a l’estament judicial. La fiscalia ha estat, fins ara, l’exemple més evident d’aquestes friccions que ha generat l’aprovació de la mesura de gràcia, i que s’han exemplificat amb la decisió dels quatre representants del ministeri públic del Tribunal Suprem que van intervenir en el judici del Suprem —Javier Zaragoza, Fidel Cadena, Consuelo Madrigal i Jaime Moreno— de no voler aplicar el perdó a tots aquells acusats de delictes com ara la malversació amb l’argument, essencialment semàntic, que aquesta figura penal està fora del perímetre de cobertura de la llei. Una postura que col·lideix frontalment amb la del seu superior jeràrquic, un fiscal general de l’Estat que propugna que no s’han de fer excepcions a mida i gust amb l’amnistia, i que ha suscitat un xoc institucional que avui s’ha de tractar en una reunió extraordinària de la Junta de Fiscals de Sala que es preveu que serà agitada no, lo següent.

La trobada s’ha convocat a l’albir de l’article 27 de l’Estatut Orgànic del Ministeri Fiscal, un mecanisme que justament està pensat per resoldre, entre d’altres, discrepàncies d’interpretació de la llei en un institució, la Fiscalia, que per principi canònic funciona de dalt a la baix. La reunió està convocada a les 9,30 i hi participaran 38 membres de l’acusació públic de més rang, encapçalats pel fiscal general de l’Estat Álvaro García Ortiz, i cadascun d’ells tindrà torn de paraula per ordre invers de nomenament, del més nou al més antic. No hi ha límit de temps per a les seva intervencions. El debat acabarà amb una votació que si bé no és vinculant, el seu resultat si que tindrà una importància capital des del punt de vista polític i, sobretot, jurídic, ja que permetrà visualitzar els suports que tenen els partidaris d’aplicar la llei sense més dilacions —la tesi de García Ortiz— i els que busquen torpedinar el procés —els fiscals del Suprem— entre la cúpula de la institució. Independentment d’això, però, i un cop tancat el debat, García Ortiz farà un escrit on fixarà quina és la postura de la fiscalia, que serà la de demanar l’execució de la llei en els paràmetres estrictes en què està redactat. I això voldrà dir amnistiar, també, a aquells represaliats acusats de malversació —ignorant la tesi dels díscols que va haver-hi enriquiment personal i un perjudici financer a l’UE— i que s’aixequin, també, les ordres de detenció en sòl estatal contra Carles Puigdemont, Toni Comín, Lluís Puig o Marta Rovira, tal com diu l’article 4 de la norma.

A banda de tot això, el Fiscal General de l’Estat avui farà una última cosa que li permet l’article 27, que serà atendre la petició que li han fet Javier Zaragoza, Fidel Cadena, Consuelo Madrigal i Jaime Moreno d’apartar-los del cas del procés del Suprem. Això voldrà dir que un nou fiscal, o fiscals, se n’hauran de fer càrrec i presentar, a tot estirar demà, davant la Sala Penal del Suprem i el jutge instructor de la causa, Pablo Llarena, el corresponent escrit on la fiscalia es posiciona respecte l’aplicació de la mesura de gràcia als acusats en aquest afer, i entre els quals hi ha el mateix Puigdemont.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia