Política

Unió Europea

Acaba sense acord la cimera per renovar els alts càrrecs comunitaris

El líders dels Vint-i-set reprendran la negociació a la trobada del proper 27 i 28 de juny

El president del Consell Europeu, Charles Michel, confia que s’arribi a un consens abans de juliol

Els caps d’Estat i de govern dels Vint-i-set no han aconseguit, de moment, consensuar la renovació dels líders de la Unió Europea. La cimera informal que els caps d’Estat i de govern han celebrat aquest dilluns Brussel·les ha acabat sense acord sobre els noms dels quatre alts càrrecs institucionals en joc: les presidències de la Comissió Europea (CE), el Parlament Europeu i el Consell Europeu i l’alt representat per a la Política Exterior de la UE.

“Ha estat una bona conversa. Crec que anem en la bona direcció, però no hi ha acord avui”, ha confirmat l’encara president del Consell Europeu, Charles Michel, en una atenció als mitjans al final de la reunió. No obstant, ha assegurat que l’objectiu de la trobada “no era prendre una decisió”, sinó “intercanviar punts de vista en profunditat, ser transparents els uns amb els altres, compartir preocupacions, prioritats i expectatives de manera que tots ens escoltem”, ha assenyalat. Segons ell, crear aquesta confiança “ajuda a prendre una decisió”.

El president del Consell ha indicat que les propostes formulades aquest dilluns serviran per “preparar” la cimera que els líders europeus celebraran el proper 27 i 28 de juny. Michel ha expressat la seva confiança en què s’arribi a un acord aviat, per preservar la “unitat” europea. “Tenim el deure col·lectiu d’arribar a un acord a finals de juny”, ha afegit.

Segons fonts diplomàtiques citades per l’agència ACN, les converses s’han encallat per la demanda del Partit Popular Europeu de tenir més presència en els alts càrrecs, en entendre que els resultats electorals els donen més força. En concret, han plantejat assumir la meitat de la presidència del Consell Europeu, que a priori seria per als socialdemòcrates. A banda de la presidència de la Comissió Europea, els populars retindrien, almenys la primera meitat de la legislatura, la presidència del Parlament Europeu. Finalment, els liberals assumirien la posició d’alt representant per a la Política Exterior.

A banda de la continuïtat de Von der Leyen i Roberta Metsola al capdavant de la Comissió i l’Eurocambra, respectivament, els nomes que surten més a les travesses són els del socialdemòcrata i ex-primer ministre portuguès António Costa per al Consell Europeu i el de Kaja Kallas com a cap de la diplomàcia europea.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

olot

ERC defensa la seva aportació progressista al pacte de govern

Olot
otan

Satisfacció entre aliats i amics de l’OTAN i crítiques russes per l’elecció de Rutte

barcelona
kenya

Ruto retira la reforma fiscal que va originar les protestes

barcelona
síria

França aprova una ordre de detenció contra Al-Assad vàlida a tota la UE

barcelona

Orriols demana ajuda a l’oposició pel risc que el consistori “quedi parat”

RIPOLL
judicial

Acusacions particulars de policies rebutgen l’amnistia en la causa de Tsunami a l’Audiència Nacional

barcelona
POLÍTICA

En el primer any de govern de Salt s’ha executat un 28% del Pla d’Acció Municipal

SALT
societat

García-Castellón desmunta la trama russa del procés

barcelona
política

El Consell de la República encarrega una auditoria externa pels comptes

barcelona