Política

política

Sánchez desvincula el finançament “singular” de la investidura d’Illa

Aragonès adverteix que no acceptarà un “maquillatge” o un “pedaç” a l’actual sistema

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha negat avui que hi hagi una relació directa entre una millora en el finançament per Catalunya i la investidura de Salvador Illa. Sánchez ha insistit que la reforma del sistema de finançament i el reconeixement d’”una singularitat al poble de Catalunya” és un compromís d’investidura que va assolir amb ERC i que “complirà”. “Això és el que he pactat amb ERC i és el compromís que compliré aquesta legislatura. Per tant, no estem parlant de la investidura d’Illa, sinó que aquesta majoria parlamentària té aquest compromís”, ha sentenciat Sánchez,

Sánchez ha fet aquestes manifestacions en resposta a una pregunta de la portaveu de Junts al Congrés, Míriam Nogueras, que ha retret al president espanyol que vinculi aquesta possible millora del sistema de finançament a la investidura del primer secretari del PSC com a president de la Generalitat.

La portaveu de Junts ha acusat als socialistes i a la resta de grups d’abordar el finançament singular de Catalunya “com si fos un privilegi”. “No necessitem cap favor ni cap tracte especial com estan venent de manera irresponsable, perquè no és cap privilegi que se’ns pagui el que correspon”, ha dit.

“Els ciutadans de Catalunya no demanen finançament singular, volen i necessitem un finançament just” i “volem que es pagui als catalans el que els correspon, no el que vostès vulguin, perquè els diners no són seus”.

I en aquest context ha advertit que els socialistes “s’haurien de preocupar una mica més de la vida de la gent, i una mica menys per les cadires, les poltrones, les enquestes i els titulars, perquè més de la meitat de la població té dificultats per arribar a final de mes, i el que fan amb els nostres diners no ha estat mai just”.

Sánchez, en la seva rèplica, ha recordat a Nogueras que el PSC és la primera força a Catalunya, i que no hi ha hagut cap govern anterior que “hagi apostat tant per les comunitats autònomes” amb “més de 250.000 milions més”, 50.000 milions d’euros per a Catalunya. Amb això, ha dit, “reforcem l’estat del benestar i lluitem contra la desigualtat” i la capacitat d’estalvi de les famílies “s’ha doblat”.

Aragonès

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha avisat Sánchez, que no acceptarà un “maquillatge” de l’actual sistema de finançament o “un pedaç”, sinó que Catalunya reclama un finançament “singular”, al marge del règim comú, un “concert català”.

Ho ha dit durant la presentació de l’Informe Anual de l’Economia Catalana 2023 i encara que el president català no ha citat explícitament el president del govern central en el seu discurs, ha estat clar en advertir el govern central no ha d’intentar “diluir” aquesta demanda “en un nou cafè per a tothom”, i ha subratllat que Catalunya vol tenir “la clau de la caixa”, és a dir, un model singular, a l’estil del País Basc o Navarra.

“Ens faríem un mal favor si s’intenta tergiversar la proposta de finançament que Catalunya necessita”, ha dit el president, que ha especificat que reclama que Catalunya pugui recaptar, gestionar i liquidar tots els impostos per no estar a costa de les bestretes del ministeri d’Hisenda, i ha afegit que una simple millora addicional del sistema perpetuaria les distorsions que pateix Catalunya pel model actual.

Aragonès ha remarcat que aquest model no formaria part del règim comú, sinó que es construiria a partir d’una relació “bilateral” amb l’Estat i que inclouria una quota de solidaritat. “No es tracta d’un maquillatge, sinó d’un canvi de model, d’un canvi de sistema que no va en contra de ningú, sinó a favor de tothom”, ha argumentat el president, que ha afegit que tampoc no es tractaria “d’un privilegi o un tracte de favor” cap a Catalunya, perquè competeix als impostos que es recapten a Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

bolívia

Els militars sublevats es retiren de l’edifici del govern bolivià assaltat

barcelona
estats units

El Suprem filtra per error el parer favorable als avortaments d’emergència

barcelona
olot

ERC defensa la seva aportació progressista al pacte de govern

Olot
otan

Satisfacció entre aliats i amics de l’OTAN i crítiques russes per l’elecció de Rutte

barcelona
kenya

Ruto retira la reforma fiscal que va originar les protestes

barcelona
síria

França aprova una ordre de detenció contra Al-Assad vàlida a tota la UE

barcelona

Orriols demana ajuda a l’oposició pel risc que el consistori “quedi parat”

RIPOLL
judicial

Acusacions particulars de policies rebutgen l’amnistia en la causa de Tsunami a l’Audiència Nacional

barcelona
POLÍTICA

En el primer any de govern de Salt s’ha executat un 28% del Pla d’Acció Municipal

SALT