Política

judicial

La fiscalia demana l’amnistia per 46 policies investigats per l’1-O a Barcelona

Sosté que com a màxim van cometre lesions i, en cap cas, un delicte contra la integritat moral

La fiscalia ha demanat l’amnistia per al mig centenar de policies nacionals investigats per agredir a votants l’1 d’octubre del 2017 a Barcelona. En un breu escrit d’una pàgina recollit per l’ACN, el ministeri públic considera que els agents es poden emparar en la llei perquè la seva actuació per impedir el referèndum com a molt suposarien delictes de lesions, lesions lleus o maltractament d’obra lleu. En canvi, no considera, com sí creuen les acusacions, que algunes càrregues suposessin un delicte contra la integritat moral, sinó que no van ser prou greus per a no ser amnistiats. Almenys una desena dels policies encausats ja van anunciar que la demanarien.

L’acusació d’Irídia ja va anunciar que s’oposaria a l’amnistia dels policies, en considerar que podrien haver comès delictes de tortures o tractes inhumans o degradants contra els votants, fets que estan exclosos de la llei d’amnistia.

Al febrer l’Audiència de Barcelona va confirmar la decisió del jutjat d’enviar a judici un total de 46 policies nacionals per les càrregues a les diferents escoles de la capital catalana durant l’1 d’octubre del 2017. Refermava, així, el criteri del magistrat instructor, que considera que existeixen prou indicis de delictes de lesions i contra la integritat moral en aquest cas. En la resolució, el tribunal descartava investigar més agents —motiu dels recursos d’apel·lació de les acusacions—, però també descartava arxivar la causa contra cap d’ells denegant les peticions de les seves defenses, amb el suport majoritàriament pel ministeri fiscal.

La interlocutòria estableix que “la qualificació jurídica indiciària que atorga la interlocutòria als fets descrits va més enllà de simples delictes de lesions i apunta clarament a que algunes conductes podrien ser incardinades en el delicte contra la integritat moral comès per funcionari públic”.

La interlocutòria del jutjat enviava a judici 46 policies i arxivava la causa per a 21 més. Òmnium, Irídia i l’ANC van recórrer contra alguns d’aquests arxivaments, però l’Audiència els va confirmar. Pel que fa als agents investigats, s’han desestimat els seus recursos contra la seva imputació. El tribunal deia que hi ha moltes evidències i imatges que indiquen que es podrien haver comès abusos policials com lesions i delictes contra la integritat moral contra els votants independentistes. De fet, el tribunal retreia a alguns policies que van assegurar que no eren al lloc dels fets tot i que les imatges els desmenteixin. L’Audiència també avalava que siguin jutjats alguns comandaments per donar les ordres de càrregues desproporcionades.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia