Política

política

Rull convoca un ple de tràmit el 26 sense candidats

El president del Parlament, Josep Rull, ha convocat per a dimecres 26 de juny, a les onze del migdia, un ple de tràmit per a la presa en coneixement de la resolució que signarà aquell mateix dia i que donarà inici al còmput de dos mesos que marca l’Estatut per a la convocatòria automàtica d’eleccions si cap candidat ha estat investit. “Dins el termini de 10 dies hàbils des de la constitució de la legislatura, aquesta presidència constata que no li ha estat possible proposar un candidat per ser investit president”, va justificar en una compareixença ahir a la tarda, un cop completada la fase de contactes amb tots els grups. Això sí, dos d’ells, el PSC i Junts, sí que li van expressar ahir la voluntat d’explorar “la possibilitat de proposar un candidat” al llarg dels propers dos mesos. Però no ara.

Illa va transmetre a Rull que presentarà candidatura “com a guanyador de les eleccions” que és. “Però necessito més temps”, va admetre. “Estic treballant per obtenir el suport de la majoria progressista de la cambra, hem començat converses discretes amb ERC i els comuns, i, a mesura que vagin avançant i tinguem travada aquesta majoria, li ho faré avinent”, va explicar al migdia. Illa va voler deixar clar també que “en cap cas” el PSC s’abstindrà ni donarà suport a cap altre candidat, en al·lusió a l’única fórmula que faria possible la investidura de Puigdemont. El socialista, que no va voler aclarir si es presentarà igualment si no té els suports, va justificar que no vol “fer perdre el temps a ningú”, sobre una sessió d’investidura “no prou madura”, però tampoc vol “apressar ningú”, en al·lusió a ERC, amb la qual cosa admet que les negociacions poden anar per llarg. “Vull fer les coses ben fetes, amb solidesa, ben enraonades i ben clares, amb molta tranquil·litat i discreció, negociant més que comunicant”, es va receptar, fet pel qual ja va advertir que “no radiaran” les converses. En tot cas, Illa, que es va mostrar “positiu i optimista”, no preveu un escenari de repetició electoral.

Minuts abans, Albert Batet i Mònica Sales, president i portaveu de Junts, també havien comunicat a Rull la intenció de Carles Puigdemont de sotmetre’s a la investidura... “Però no ara”, va aclarir Batet també en roda de premsa. “Estem buscant suports i negociant per tenir una majoria, en el moment en què la tinguem ho comunicarem al president Rull i demanarem que es convoqui ple”, va explicar. Junts s’aferra a la votació de la mesa del Parlament, que té majoria independentista, i que segons ell “demostra” que Puigdemont té “opcions plausibles” de ser president en el context d’una majoria simple. És a dir, va posar en relleu que els 59 vots que sumen Junts, ERC i la CUP són més que els 42 del PSC, 48 si s’hi sumen els comuns. “Però això encara demana temps”, va avisar. Demana temps i una abstenció que el PSC ja va tornar a negar ahir en rodó que atorgui...

Batet no va voler entrar en detalls ni calendaris de les converses que mantenen amb ERC, la CUP i el mateix PSC. “Aquesta negociació la farem a l’estil de Junts, amb molta discreció, molta humilitat i molta efectivitat”, va cloure. A més, va reiterar que el compromís de Puigdemont és tornar “quan hi hagi un ple d’investidura”, si bé no va aclarir què farà si no s’hi presenta ningú.

La portaveu republicana, Marta Vilalta, va lamentar que és “inaudit i irresponsable” que cap candidat faci el pas de proposar-se ara i “no aprofiti l’oportunitat de presentar els seus projectes de país”. “És una falta de respecte cap a la ciutadania, que menysté les institucions”, va criticar. Vilalta va reflexionar que guanyar temps per negociar “no pot voler dir amagar-se”. Tot plegat ho van fer avinent també ella mateixa i el líder del grup parlamentari, Josep Maria Jové, en la reunió amb Rull que va tancar la fase de converses. La republicana creu que amb els dos mesos que dona la llei “hi ha marge” per assolir un pacte, i va repetir les condicions bàsiques que hi posa ERC, que admet que depenen en bona part de “negociacions prèvies” obertes ja amb el PSOE que ara “hauran de seguir”, i que per tant també depenen de la taula de Pedro Sánchez.

El ple del 26 de juny serà curt, ja que Rull llegirà al principi la breu resolució que marcarà la posada en marxa del rellotge, i tot seguit els grups intervindran per un màxim de cinc minuts, sense possibilitat de rèpliques, de menys a més representació. Amb això, la data màxima perquè hi hagi president investit serà el dilluns 26 d’agost. “Fins aquell dia hi haurà la possibilitat d’articular i construir aquestes majories, i substanciar el corresponent debat d’investidura”, va cloure Rull, que es va mostrar “convençut” que la “capacitat de construir consensos, ponts i diàleg” farà possible que hi hagi aquest debat. Això sí, ell ja ha dit que no pot obligar ningú a presentar-se, i no activarà cap nova fase de contactes si cap grup li ho demana. Si el debat s’hagués de fer la primera quinzena d’agost, caldria un acord previ de la mesa per habilitar aquest període, ara inhàbil. En cas que no s’hagués pogut fer efectiva cap investidura el 26 d’agost, la repetició electoral seria el 13 d’octubre.

LES FRASES

Presentaré la meva candidatura a ser investit, com a guanyador que soc de les eleccions, però necessito més temps
Salvador Illa
president del grup del psc
Hem comunicat a Josep Rull que Junts i el president Puigdemont tenim intenció d’anar a la investidura... però no ara
Albert Batet
president del grup de junts


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia