Política

guerra a gaza

Netanyahu demana unitat als seus socis de govern

El primer ministre insta a superar les nombroses desavinences a l’executiu davant els “desafiaments” a la Franja i l’escalada de tensió al Líban

El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha demanat aquest dimecres als seus socis de govern unitat davant els desafiaments de la guerra a Gaza i l’escalada de tensió amb Hezbol·là a la frontera amb el Líban davant les desavinences que estan sorgint en l’executiu, segons informa Efe.

“Estem en guerra en diversos fronts i ens enfrontem a grans desafiaments i decisions difícils”, ha assenyalat el mandatari en un missatge de vídeo, després que el Parlament no aconseguís aprovar una llei per impulsar el poder del Gran Rabinat d’Israel (la màxima autoritat religiosa al país) en l’elecció de rabins municipals. La decisió a última hora de Netanyahu de no sotmetre el projecte a votació per manca de suports va desfermar les crítiques d’un dels socis clau de la coalició, el líder del partit ultraortodox Shas, Aryeh Deri, que hauria amenaçat d’abandonar el govern si la norma no s’aprova.

L’episodi és una mostra més de les picabaralles internes que han marcat la legislatura, en constant tensió per les demandes dels diferents partits de la coalició (dos d’ultraortodoxos i dos d’extrema dreta, a més del Likud del primer ministre).

Precisament aquest dimecres, el partit de Netanyahu ha acusat un dels ministres més polèmics de la coalició, Itamar Ben Gvir, colon israelià a la Cisjordània ocupada i líder de l’ultradretà Poder Jueu, de filtrar “secrets d’Estat”. Segons diversos mitjans israelians, Netanyahu hauria ofert a Ben Gvir participar en sessions informatives sensibles sobre afers de seguretat si donava suport al projecte de llei dels rabins, al qual molts s’oposen en considerar que només serviria per inflar la despesa pública a favor dels votants de Shas, ja que crearia centenars de llocs nous per a rabins municipals.

El Likud ha qualificat de “falses” aquestes informacions, però admet que el mateix Netanyahu li va dir al ministre ultra que “qui vulgui participar en un equip limitat de consultes de seguretat ha de provar que no filtra secrets d’Estat o converses privades”.

Ben Gvir fa temps que exigeix a Netanyahu que l’inclogui en la presa de decisions sobre la guerra, especialment després de la sortida del govern d’emergència i el Gabinet de Guerra), creat després del 7 d’octubre, de Benny Gantz, líder del partit de centredreta Unitat Nacional.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia