Política

política

El fiscal demana a García-Castellón l’amnistia pel cas Tsunami

El fiscal de l’Audiència Nacional, Miguel Ángel Carballo, ha informat al jutge Manuel García-Castellón, que investiga Tsunami Democràtic per terrorisme, que correspon “declarar l’extinció de la responsabilitat penal” i “decretar el sobreseïment” del cas contra la secretària general d’ERC, Marta Rovira, i la resta d’investigats en virtut de l’empara que ofereix al seu cas la llei d’amnistia aprovada al Congrés. L’informe del fiscal sosté, en primer lloc, que la investigació de García-Castellón no ha avançat gens sobre els fets de la protesta convocada per Tsunami a l’aeroport del Prat ni el jutge ha imputat persones concretes sobre els fets. Pel que fa a la mort per infart d’un passatger francès a l’aeroport coincidint amb la protesta, el fiscal reafirma que “no s’ha acreditat nexe de causalitat” amb la concentració de milers de persones a l’exterior de les instal·lacions. A més, el fiscal recorda que la mort d’aquesta persona no es pot atribuir a la intenció de ningú “donada l’absoluta imprevisibilitat del fet” i que en el sumari no consta la “gravetat” de cap lesió a policies per la protesta. El fiscal diu que, en tot cas, “els que van resultar en gran mesura lesionats van ser els propis manifestants”.

En segon terme, el ministeri fiscal considera que la investigació tampoc ha aportat indicis de relació entre Tsunami i els aldarulls al carrer com a conseqüència de la sentència de l’1-O. A més, afegeix el fiscal, la mateixa instrucció mostra que, com a mínim, un dels investigats va mostrar preocupació davant la possibilitat “que es produís algun resultat lesiu” en les protestes perquè els mateixos imputats “no controlaven les conseqüències dels incidents” al carrer. Tampoc es pot relacionar Tsunami amb els aldarulls posteriors al partit Barça-Madrid al Camp Nou perquè el partit es va poder celebrar amb normalitat i sense incidents durant la protesta de Tsunami. A més, el mateix García-Castellón reconeix que no es pot acreditar la participació dels imputats en els fets.

Per tot plegat, el fiscal de l’Audiència considera que “resulta manifest, sense necessitat de cap esforç o desenvolupament intel·lectual, que els fets s’acomoden clarament” a l’àmbit d’aplicació de l’amnistia, i no concorre cap de les exclusions possibles: “No consta la comissió d’actes dolosos per cap dels investigats”.

El fiscal recorda que García-Castellón ha mantingut la imputació per terrorisme en contra de l’opinió de la fiscalia i reitera que “no s’aprecia que els fets hagin, ni hipotèticament, causat de forma intencionada greus violacions dels drets humans”, l’exigència que estableix la legislació europea per considerar-los terrorisme.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia