Política

País Basc

Imanol Pradales és investit lehendakari amb els vots del PNB i el PSE-EE

El candidat del PNB, Imanol Pradales, ha estat investit aquest dijous lehendakari amb els vots dels 29 diputats del seu partit i els 12 del PSE-EE. Les dues formacions, que sumen majoria absoluta al Parlament del País Basc (39 dels 75 escons), han reeditat per tercera vegada l’executiu de coalició. Pradales serà el sisè president des de la restauració de les institucions basques.

El Parlament ha comunicat el nomenament al rei Felip VI perquè el signi i sigui publicat al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE). Dissabte jurarà el càrrec per primera vegada sota l’arbre de Gernika. Pradales substitueix en el càrrec el també nacionalista Iñigo Urkullu, que ha governat tres legislatures, des de finals de 2012, les dues últimes en coalició amb els socialistes.

La cambra de Vitòria també ha votat avui l’altra candidatura que es presentava a la presidència del País Basc, la del portaveu d’EH Bildu, Pello Otxandiano. Però l’aspirant abertzale només ha obtingut el suport dels seus 27 companys de partit. Els altres partits amb representació al Parlament, el PP (7 diputats), Sumar (1) i Vox (1), s’han abstingut a les dues votacions. El reglament de la cambra basca només contempla la possibilitat de votar a favor del candidat o abstenir-se, però no de fer-ho en contra. En el debat d’investidura, Otxandiano ha subratllat que el nou Parlament té “una majoria sobiranista sense precedents” i ha fet una crida a “recuperar l’ambició nacional”. En aquest sentit, ha retret a Pradales no haver ni tan sols esmentat el dret a decidir i haver deixat la reforma de l’Estatut fora de l’acord de govern amb els socialistes per les discrepàncies entre els dos socis de govern en aquest àmbit.

El nou lehendakari, que en la infància va ser alumne d’Urkullu a la ikastola Asti Leku de Santurtzi, és doctor en Ciències Polítiques i Sociologia i professor de la Universitat de Deusto en excedència. Abans de ser designat per sorpresa candidat a la presidència a finals de novembre passat, Pradales era el principal responsable de les polítiques de promoció econòmica i infraestructures de la Diputació Foral de Biscaia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia