Política

Habitatge

Collboni vol eliminar els pisos turístics abans de 2029

L’alcalde socialista planteja no renovar les llicències i que els 10.000 existents passin a ser residencials el novembre del 2028

Barcelona té actualment 10.101 pisos turístics amb llicència legal. L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, vol fer que siguin residencials, per lloguer o venda, a novembre de 2028. La voluntat del govern municipal és que “a partir de 2029 desaparegui la figura del pis turístic” a la capital catalana tal i com es coneix ara. Per fer-ho, el batlle socialista ha explicat que aplicaran al màxim el decret llei aprovat per la Generalitat el 7 de novembre que regula l’ús d’aquesta tipologia d’habitatges en municipis tensionats en aquest àmbit, com és el cas de Barcelona. En aquest sentit, el novembre del 2028, quan passin cinc anys de l’entrada en vigor del decret, aquests pisos perdran la llicència de turístics i el consistori no impulsarà cap planejament urbanístic per mantenir aquesta figura. Aquesta és una de les mesures que ha plantejat aquest divendres l’alcalde de Barcelona perquè augmenti l’oferta d’habitatge a la ciutat, sigui més accessible i permeti evitar que la gent marxi. En aquest sentit, segons Collboni, el preu dels pisos ha crescut un 68% mentre que els sous ho han fet només un 38%. Pel que fa a la tasca en matèria d’inspeccions de pisos turístics, Collboni ha destacat la feina feta en els darrers anys que ha permès imposar 10.500 sancions i 9.700 ordres de cessament de l’activitat des de l’any 2016. Segons el batlle, d’uns 6.000 pisos il·legals s’ha passat a només entre 300 i 400 anuncis mensuals que l’equip d’inspecció detecta i requereix a les plataformes que desactivi. S’han recuperat per a ús residencial habitual fins a 3.473 pisos que feien activitat turística il·legal.

Collboni també ha proposat canvis pel que fa a la reserva d’un 30% de les promocions a habitatge protegit per superar el “fre” en la construcció que, ha apuntat, s’està detectant ja que des de l’aprovació de la mesura l’any 2018, sota l’alcaldia d’Ada Colau, només s’han obtingut 93 habitatges, d’acord amb les llicències atorgades, i d’aquests només vuit s’han executat. L’alcalde ha plantejat introduir mesures que permetin ampliar les opcions per fer efectiu el 30%. Per exemple, es podrà acumular a parcel·les de barris adjacents. La proposta de modificació del 30% també obre la possibilitat que entri en joc una promotora social, que sigui l’encarregada d’executar els habitatges resultants de les reserves del 30% de les promocions privades en una altra parcel·la. Aquesta promotora haurà de tenir un conveni marc amb el consistori que defineixi els procediments, responsabilitats i terminis. Per últim, es planteja facilitar la rehabilitació d’habitatges i elevar-ne el nombre. La modificació de la mesura del 30% s’ha treballat amb Carme Trilla, presidenta de Fundació Hàbitat 3, a petició de Collboni. Els canvis en matèria d’habitatge hauran de comptar amb el suport dels grups municipals per poder tirar-les endavant.

La reacció de Junts per Barcelona a les propostes en habitatge de l’equip de Collboni no s’han fet esperar. En concret, han titllat la mesura de no renovar llicenciar de pisos turístics “d’improvisada i ideològica”. Pel que fa a la proposta del 30%, Damià Calvet ha assegurat que l’esmenaran perquè “sigui útil i no paralitzi el sector”. El regidor de Junts per Barcelona ha criticat que Collboni actuï “com si tingués majoria absoluta” i “oblidant de la mà de qui ha arribat a l’alcaldia” fent referència a Barcelona en Comú.

“Barcelona necessita ambició i respostes urgents en habitatge, ho va entendre el Govern amb ERC posant en marxa el decret de pisos turístics que permet mesures com les que anuncia avui l’Ajuntament”, ha apuntat a través de les xarxes socials la regidora d’ERC, Elisenda Alamany, reivindicant el paper de l’executiu català.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El Suprem autoritza avortaments en cas d’emergència a Idaho

barcelona
rússia

Estudien prohibir la propagació entre les dones de la idea de no tenir fills

barcelona

Aproven una moció de Junts per l’augment de freqüències de TAV

MADRID
guerra a euruopa

La UE segella l’acord amb Ucraïna per mantenir el suport militar

barcelona
unió europea

Els líders europeus intenten seduir Meloni pels alts càrrecs de la UE

barcelona
judicial

La fiscalia demana amnistiar a Jové, Salvadó i Garriga per l’1-O

barcelona
POLÍTICA

Iniciativa de suport del PSC a la celebració del centenari de S’Agaró

MADRID
política

Derogat l’article que permetia d’aturar l’amnistia amb un recurs a Europa

barcelona
política

Costa demana al Suprem que no l’amnistiï perquè seria admetre la culpa

barcelona