Política

política

Boye es querellarà per prevaricació contra el jutge Aguirre

També hi veu “malversació” pel malbaratament de recursos públics en la seva “obsessió” de perseguir l’independentisme

Sans acusa part de la judicatura espanyola d’estar “en rebel·lió” contra llei d’amnistia i de continuar “inventant” delictes per no aplicar-la

L’advocat de Carles Puigdemont, Gonzalo Boye, ha anunciat una querella contra el jutge del ’cas Volhov’, Joaquín Aguirre, per un delicte de prevaricació arran de l’obertura ara d’una peça separada on s’acusa d’alta traïció i malversació el mateix Puigdemont, l’expresident Artur Mas i altres noms del seu entorn com Josep Lluís Alay i Elsa Artadi, a més d’una desena de persones més, com el periodista Carles Porta. En una entrevista al 3/24, Boye va carregar ahir a la nit contra el “deliri” del magistrat i el va acusar de malversar diners públics amb la seva persecució a la suposada ’trama russa’. “L’única trama russa que s’investigarà és la del jutge Aguirre i les persones que l’estan ajudant per aquest delicte de prevaricació en concurs amb un delicte de malversació. En els pròxims dies presentarem sense cap dubte una querella contra Aguirre”, va recalcar.

Boye va recordar que l’Audiència de Barcelona ja va prohibir a Aguirre continuar investigant el cas. “Ell ho sap, i de fet ho reconeix a la pàgina 2 on diu que l’Audiència Provincial li va prohibir de continuar la instrucció amb efectes de juliol de 2023”, va destacar l’advocat. “Com que això no ha estat suficient, ell diu que ha buscat una solució alternativa per raons d’equitat i justícia, així com per la importància històrica per a la Unió Europea”, va prosseguir amb estupefacció, per concloure: “en dret, una solució alternativa es diu prevaricació”.

“Del jutge Aguirre ens esperem això i moltes més coses. En el seu deliri, crec que no s’ha llegit l’amnistia”, va asseverar Boye, que va voler desmuntar els arguments del magistrat sobre el delicte d’alta traïció. “Requereix uns requisits acumulatius que no es donen en aquesta causa. No hi ha ni una amenaça efectiva i real, ni un ús efectiu de la força contra la integritat territorial”, raonava, tot titllant-ho de “plantejament molt psicodèlic”. “Aguirre ja porta més de vuit anys gastant recursos públics per una obsessió. Des del punt de vista tècnic i jurídic estem davant d’un disbarat. En res ajuda al prestigi de la judicatura estatal que Aguirre estigui exercint”, va tancar Boye.

Precisament, Artur Mas ha evitat pronunciar-se avui sobre si l’actuació del jutge és prevaricació, ja que no és el seu “estil expressar-se en aquests termes”, però sí que ha valorat que Aguirre està actuant “amb poc sentit de la justícia total i absoluta”. “No és justícia”, ha insistit a Rac1, on l’ha acusat d’“intentar” que no s’apliqui la llei d’amnistia. Tot i que creu que el cas es pot acabar arxivant, Mas ha explicat que la setmana vinent començarà a preparar la seva defensa jurídica, i ha expressat la voluntat de “definir un esquema més o menys comú” amb Boye, tot i que s’ha distanciat de la querella que ha anunciat l’advocat. “No es tracta de posar l’ull en possibles delictes en aquest o en aquell, sinó de fer entendre que un jutge que se li ha demanat que arxivi les investigacions, i que n’obre de noves en relació amb el mateix cas, és una persona que no està actuant correctament”, ha subratllat.

ERC denuncia invencions

Pel seu cantó, la portaveu d’ERC, Raquel Sans, també ha denunciat avui a EFE que hi ha certs jutges i fiscals “en rebel·lió” contra la llei d’amnistia, que “inventen” delictes per seguir “perseguint” independentistes. Per a Sans, la decisió d’Aguirre “no sorprèn ningú” perquè és una més de “totes les invencions per part d’una part del poder judicial” a fi de no aplicar l’amnistia i poder “continuar reprimint”. “És una mostra més d’aquesta capacitat imaginativa que tenen alguns jutges de l’Estat espanyol”, ha protestat Sans, que ha etzibat: “Quan el marc legal no els permet acusar de determinats delictes, el que fan és inventar delictes”. Segons la portaveu republicana, aquests jutges “fa molt de temps que han decidit fer política i per tant no respecten la separació de poders”, ja que, per exemple, “s’han inventat que hi ha hagut terrorisme en el cas de manifestacions pacífiques”.

En tot cas, Sans assegura que a ERC eren “molt conscients que primer hi hauria un intent de boicotejar la llei des del punt de vista polític”, a través de les “maniobres del PP per intentar dilatar la tramitació parlamentària al Senat”, i la “següent batalla era la de l’aplicació”, perquè hi ha jutges que intenten “canviar al seu gust aquelles normes que no els interessen”.

Pel seu cantó, la vicepresidenta primera del govern estatal, María Jesús Montero, ha reiterat avui que el poder judicial ha d’aplicar la llei d’amnistia en la seva “literalitat” perquè no és possible canviar l’”esperit” que li va donar el poder legislatiu. “No es pot canviar l’esperit del legislador ni fer una interpretació fora del context plantejat pels legisladors”, ha subratllat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia