Política

Estat espanyol

Ajornen la declaració de la parella de Díaz Ayuso per ampliar la investigació

Les acusacions populars demanen l’ajornament perquè veuen indicis de més delictes

L’empresari Alberto González Amador està acusat de frau fiscal i falsedat documental

La jutgessa que investiga Alberto González Amador i quatre empresaris més per presumpte frau Hisenda i falsedat documental ha decidit aquest dilluns posposar la declaració que havien de fer aquest matí. La titular del Jutjat d’Instrucció 19 de Madrid ha atès així la petició que han presentat conjuntament les acusacions populars, exercides pel PSOE i Más Madrid, que han sol·licitat practicar més diligències davant els indicis de més possibles delictes.

Les acusacions creuen que González Amador, que és la parella de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, podria haver comès més delictes que els dos presumptes de frau fiscal –per defraudar 350.951 euros a Hisenda entre 2020 i 2021– i un altre de falsificació documental pels quals està investigat.

Segons ha avançat elDiario.es i han confirmat fonts jurídiques a l’agència Efe, el PSOE i Más Madrid han demanat que la causa s’ampliï a altres delictes d’administració deslleial, corrupció en els negocis i comptables. També veuen possible aplicar el tipus agreujat dels delictes contra la Hisenda Pública per l’existència d’una organització i la utilització de “tota una enginyeria comptable, mitjançant la utilització de persones jurídiques o físiques interposades, algunes d’elles radicades a l’estranger, per cometre els delictes. A més, sospiten que els delictes imputats a González Amador i els altres quatre investigats podrien afectar a més elements comptables dels que van ser assenyalats inicialment, cosa que podria alterar les quantitats defraudades i variar els responsables dels fets.

Les acusacions han presentat l’escrit aquest mateix matí, només una hora abans de la compareixença, que finalment ha estat posposada. Les dues formacions polítiques han justificat la sol·licitud perquè no han pogut analitzar tots els arxius de la causa, per la gran quantitat de documentació i perquè no hi van poder accedir abans del 12 de juny.

No hi ha constància que González Amador hagi acudit a la seu judicial, però si que s’ha pogut veure els altres tres empresaris espanyols investigats en la causa.

Els cinc imputats ja havien de comparèixer al jutjat el passat 20 de maig, però la vista es va suspendre aleshores per la dificultat de citar els altres investigats, un ciutadà mexicà resident a Madrid i tres veïns d’Arahal, a Sevilla. La investigació va arrencar el passat 5 de març, quan la fiscalia va presentar una denúncia als jutjats contra tots quatre després de detectar uns moviments sospitosos de les societats de la parella de Díaz Ayuso pel seu enriquiment durant la pandèmia amb la intermediació en la compravenda de mascaretes. González Amador va guanyar amb aquesta activitat gairebé dos milions d’euros, una quantitat molt més alta que la facturació de la seva empresa, Maxwell Cremona, des de la seva creació. El frau l’hauria comès en presentar factures falses per augmentar de manera fictícia les despeses de l’empresa i reduir la càrrega fiscal de l’Impost de Societats. La major part del presumpte delicte s’hauria perpetrat amb dues factures que sumaven més de milió i mig d’euros i que no es corresponien amb despeses reals. Amb aquest sistema es va estalviar 155.000 euros el 2020 i 195.951 el 2021, 350.951 en total.

Abans de l’obertura de la investigació, que Díaz Ayuso veu com una campanya en contra seva, González Amador va intentar arribar a un acord de conformitat amb la fiscalia per evitar el judici. L’empresari acceptava “íntegrament” la comissió de dos delictes i una pena de presó de vuit mesos, que no hauria de complir en ser menor de dos anys i no tenir antecedents. També oferia abonar uns 525.000 euros, corresponents a la quota defraudada més els interessos de demora i una sanció del 40% d’aquesta quantitat a Hisenda.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

L’Ajuntament de Blanes aprova el Pla Local LGBTIQ+ 2024-2028

BLANES
estat francès

L’extrema dreta puja en intenció de vot a dos dies de les legislatives

barcelona
estats units

Biden apareix vacil·lant i fràgil davant un agressiu Trump en el primer debat de les presidencials

barcelona
SANT FELIU DE GUÍXOLS

Picabaralla entre Junts i el govern de TSF i el PSC pel mal estat del Casino dels Nois

SANT FELIU DE GUÍXOLS
iemen

Els Houthis del Iemen ataquen el nord d’Israel i un vaixell de càrrega en el mar Roig

barcelona
tribunals

Primer recurs d’un agent a una de les primeres amnisties

barcelona
unió europea

Hongria descarta donar suport a Von der Leyen com a presidenta de la Comissió

barcelona
estats units

El Suprem dels EUA bloqueja una norma de Biden per a reduir la contaminació

barcelona
política

La JEC multa el conseller de Salut per visitar hospitals en període electoral

barcelona