Política

guerra a gaza

El Suprem israelià dicta la fi de l’exempció militar dels ultraortodoxos

La Knesset augmenta l’edat de jubilació dels reservistes per fer front a la campanya a la Franja i al front del Líban

El Tribunal Suprem israelià ha dictaminat aquest dimarts per unanimitat la fi de l’exempció militar per a joves jueus ultraortodoxos, una mesura molt polèmica que històricament ha dividit a la societat israeliana, especialment des de la guerra a la Franja de Gaza, segons informa Efe. El tribunal ha decidit que “no hi ha base legal per excloure els homes ultraortodoxos del reclutament” i que si no serveixen a l’exèrcit tampoc han de rebre subvencions educatives i d’assistència social finançades amb fons públics.

No queda clar si aquesta resolució implica l’enviament immediat d’ordres de reclutament per als prop de 67.000 homes afectats –l’equivalent a cinc divisions militars– per al servei militar obligatori ara mateix o serà un procés gradual.

Els dos partits ultraortodoxos –Shas i Judaisme Unit de la Torà (JUT)– s’oposen frontalment al reclutament dels joves estudiosos de la Torà i han amenaçat d’abandonar l’actual coalició de govern de Benjamin Netanyahu si la mesura entra en vigor, fet que posa en perill la seva supervivència perquè aporten divuit escons vitals.

L’exempció militar per als jueus ultraortodoxos no és una llei, sinó una disposició executiva que es prolonga periòdicament i que existeix des del naixement de l’Estat d’Israel, tot i que hi ha diverses sentències judicials que assenyalen que viola el principi d’igualtat de la llei bàsica israeliana.

El Suprem israelià va començar a principis de juny a escoltar arguments en el cas de l’exempció militar dels jueus ultraortodoxos, que des de la formació de l’Estat d’Israel poden evitar el servei militar obligatori si estudien a temps complet en una escola talmúdica, un fet que ha provocat grans divisions en la societat israeliana i dins del govern. A primers d’abril, va expirar una norma temporal que permetia mantenir l’exempció i nombrosos grups de la societat civil han reclamat acabar amb els privilegis dels ultraortodoxos, que representen al voltant del 13% de la societat israeliana.

Després de la mobilització massiva d’uns 300.000 reservistes per a la guerra a Gaza, molts israelians reclamen a Netanyahu, que tots els joves d’Israel compleixin amb el seu “deure” militar.

Mentrestant, el Parlament israelià ha aprovat en primera lectura el projecte de llei que augmenta l’edat de jubilació dels reservistes amb l’objectiu de garantir que l’exèrcit tingui prou personal per fer front a la guerra a Gaza i per atendre el front nord, en un moment de gran tensió amb el Líban. El projecte de llei ha estat aprovat amb 51 vots a favor i 47 en contra, i ara serà retornat al comitè de seguretat perquè s’hi facin esmenes abans de ser aprovat definitivament en seu parlamentària.

El text preveu estendre una mesura temporal que augmenta l’edat de reclutament de soldats a la reserva de 40 a 41 anys per als soldats i de 45 a 46 anys per als oficials durant diversos mesos addicionals. Els especialistes, com metges i tripulants aeris, hauran de continuar prestant serveis fins als 50 anys, en lloc dels 49.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El Suprem ratifica que es pot multar a persones sense llar per dormir al carrer

barcelona
judicial

La Fiscalia també demana l’amnistia per a Mas, Ortega i Rigau

barcelona
guerra a gaza

L’extrema dreta pressiona Netanyahu per fer la guerra a Hezbol·là

barcelona
CALONGE I SANT ANTONI

ERC vol retirar del govern un edil del PP investigat per un afer personal del 2008

CALONGE I SANT ANTONI
estat units

El Suprem dels EUA diu que la fiscalia es va sobrepassar en acusar als assaltants del Capitoli

barcelona
guerra a europa

Ucraïna rebrà 60.000 milions a l’any en ajuda en els pròxims quatre anys

barcelona
judicial

El Suprem rebutja els recursos de Millo contra els indults a Junqueras i Cuixart

barcelona
orient mitjà

Obren els col·legis electorals en les presidencials de l’Iran

barcelona
argentina

El Parlament aprova les reformes econòmiques de Milei

barcelona