Política

estat espanyol

PSOE i PP acorden la renovació immediata del CGPJ

El document definitiu, pactat en presència de la comissària Vera Jourová, el signaran aquesta tarda el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, i el sotssecretari d’Acció Institucional del PP, Esteban González Pons

PSOE i PP han aconseguit aquest dimarts un acord per a la “immediata” renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), el mandat del qual porta caducat més de cinc anys, i per a “reforçar la independència” del Poder Judicial, segons ha anunciat simultàniament socialistes i populars.

L’acord s’ha aconseguit en la reunió que han mantingut aquesta tarda a Brussel·les el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, i el sotssecretari d’Acció Institucional del PP, Esteban González Pons, al costat de la vicepresidenta de la Comissió Europea i comissària de Valors i Transparència, Vera Jourová.

Segons sengles notes idèntiques facilitades pel PSOE i el PP, el pacte suposa “procedir a la immediata renovació del CGPJ, tal com recomana la Comissió Europea en el seu Informe sobre l’estat de dret relatiu a Espanya de 2022 i 2023”, així com tramitar una reforma per a modificar el sistema d’elecció dels seus membres mitjançant una proposició de llei orgànica presentada en el Congrés.

En aquest punt també invoquen les recomanacions de la Comissió Europea contingudes en el mateix informe.

El tercer punt de l’acord preveu a més el nomenament del magistrat del Tribunal Constitucional, la vacant del qual està pendent d’ocupar.

Aquests punts estan continguts en un document que Bolaños i González Pons signaran aquesta mateixa tarda a Brussel·les, on s’han reunit amb Jourová, i on explicaran els detalls en successives rodes de premsa.

Satisfacció a la Comissió

La vicepresidenta de la Comissió Europea per a Valors i Transparència, Vera Jourová, ha celebrat aquest dimarts l’acord aconseguit entre el PP i el PSOE sota la mediació de l’Executiu comunitari per a renovar el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) després de cinc anys i mig amb el mandat caducat.

L’acord “aborda una preocupació que existeix des de fa molt temps i millora la situació del poder judicial a Espanya”, ha dit Jourová, que ha apuntat que l’acord aborda les recomanacions que Brussel·les havia fet repetidament sobre la situació de l’Estat de dret a Espanya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia