Política

política

El Parlament activa avui el rellotge preelectoral i es dona l’agost per fer un ple

El Parlament viurà avui, a partir de les onze, una sessió inèdita en la seva història, la celebració de l’equivalent a un ple d’investidura d’inici de legislatura però sense candidat, després que tant Salvador Illa com Carles Puigdemont, els únics que s’hi han ofert, hi hagin renunciat i hagin reclamat més temps per mirar de tenir els suports necessaris. Fins ara, sempre hi havia hagut algun candidat dins el primer termini de 10 dies hàbils des de la constitució del Parlament, si bé alguns van ser fallits, com el cas d’Artur Mas el 2015, Carles Puigdemont el 2018 –si bé aleshores el ple es va suspendre arran d’una ordre inèdita del TC acatada pel llavors president, Roger Torrent– i el mateix Pere Aragonès el 2021.

La sessió s’iniciarà amb la lectura per part del president de la cambra, Josep Rull, d’una breu declaració, que es publicarà avui mateix al butlletí oficial, en què constatarà l’absència de candidats i donarà inici al termini de dos mesos per anar a eleccions si abans no és investit ningú. El termini s’esgota el 26 d’agost, i, si es consumés, l’endemà es publicaria la convocatòria de repetició electoral 47 dies després, és a dir, el 13 d’octubre.

Cada grup intervindrà avui cinc minuts, de menor a major, com en l’únic precedent similar, l’octubre del 2020, quan Torrent va activar el compte enrere per acabar la legislatura i anar a les eleccions del febrer del 2021, un cop ja efectiva la inhabilitació per part del Suprem del president Quim Torra.

Entretant, la mesa va activar ahir el mecanisme per poder convocar un ple a l’agost si calgués, en un pas previ al que decidirà en la propera reunió, quan acordarà si s’habilita formalment la primera quinzena, que d’entrada és inhàbil, o permet que sigui la Diputació Permanent qui convoqui l’eventual ple. Si al final surt un candidat es podrà convocar un ple al cap de 48 hores. Ahir la mesa també va aprovar constituir totes les comissions estatutàries, si bé la CUP va reclamar que es constitueixin totes per poder fiscalitzar el govern en funcions, a qui acusa de retallar en educació o salut. Els cupaires han vist denegades les peticions d’informació i la compareixença de consellers en el ple.

Turull pressiona el PSC –i Montero–, ERC i Junts

El secretari general de Junts, Jordi Turull, va voler pressionar ahir el PSC en afirmar que el seu objectiu és tancar abans del 25 d’agost un acord amb ERC perquè Carles Puigdemont tingui més vots que Salvador Illa en una eventual investidura i propugni un govern “netament independentista”, per a la qual cosa ja tenen obertes converses “honestes” amb els republicans. “Illa i el PSC hauran de fer una reflexió sobre si volen ser els responsables que hi hagi un bloqueig i noves eleccions”, va etzibar a Catalunya Ràdio, ja que per a això caldria la seva abstenció. Turull, en tot cas, confia que, si es repeteixen les eleccions, Junts, ERC i la CUP comparteixin “més complicitats que retrets constants”, també amb les entitats independentistes. Això sí, va admetre que parlar ara d’una llista unitària és “començar la casa per la teulada”, i que en tot cas després de les converses amb ERC es veuran els “nivells de complicitat” que hi pot haver.

Entretant, la vicepresidenta primera del govern estatal, María Jesús Montero, va dir que ja prepara el pressupost del 2025 i “espera” que ERC i Junts hi donin suport i mantinguin el “compromís” de deslligar-ne la negociació de la investidura d’Illa, el candidat que “la voluntat dels ciutadans ha elegit com a president de la Generalitat”. Per a Montero, una repetició electoral seria “una molèstia” i implicaria que els grups polítics esquivessin “la seva responsabilitat” d’administrar la voluntat de la ciutadania.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estats units

Biden es declara capacitat per guanyar Trump tot i la desfeta en el debat

barcelona
estats units

El Suprem ratifica que es pot multar a persones sense llar per dormir al carrer

barcelona
judicial

La Fiscalia també demana l’amnistia per a Mas, Ortega i Rigau

barcelona
guerra a gaza

L’extrema dreta pressiona Netanyahu per fer la guerra a Hezbol·là

barcelona
CALONGE I SANT ANTONI

ERC vol retirar del govern un edil del PP investigat per un afer personal del 2008

CALONGE I SANT ANTONI
estat units

El Suprem dels EUA diu que la fiscalia es va sobrepassar en acusar als assaltants del Capitoli

barcelona
guerra a europa

Ucraïna rebrà 60.000 milions a l’any en ajuda en els pròxims quatre anys

barcelona
judicial

El Suprem rebutja els recursos de Millo contra els indults a Junqueras i Cuixart

barcelona
Iran

Les autoritats allarguen quatre hores el tancament dels col·legis electorals

barcelona