Política

economia

Oli amb IVA del 0% fins a l’octubre i reducció de l’IRPF a rendes baixes

L’oli d’oliva tindrà un IVA del 0% a partir de dilluns fins a l’octubre. El Consell de Ministres va aprovar ahir la rebaixa temporal de l’IVA des del 5% actual al 0% amb l’objectiu que l’oli, al qual s’aplicava tradicionalment un IVA del 10%, passi a estar exempt de l’impost sobre el valor afegit els pròxims tres mesos. La mesura neix gràcies a un nou decret –que haurà de ser convalidat al Congrés en un ple al juliol– i va ser un compromís arrencat al gener per Junts en la negociació al Congrés per convalidar el reial decret anticrisi 8/2023 del 27 de desembre. L’oli d’oliva entra així al grup d’aliments bàsics format per la llet, el pa, els ous i la fruita, que continuaran amb IVA zero fins al 30 de setembre i després tributaran al 2% fins a final d’any per recuperar el tipus superreduït habitual del 4% a partir de l’1 de gener del 2025.

D’acord amb l’INE, el preu del maig era un 63% més car que el del maig del 2023. Des del gener del 2021, l’oli d’oliva acumula un encariment del 205%.

El decret d’exempció fiscal inclou també una reducció de l’IRPF a rendes baixes amb l’elevació de la reducció que s’aplica a aquest impost, de manera que qui cobri fins a 15.876 euros anuals –el salari mínim interprofessional– no haurà de tributar. Si bé el govern ja havia eximit de retencions del treball aquest col·lectiu, ara es fa a través d’una modificació de la llei de l’IRPF i la vicepresidenta primera, María Jesús Montero, diu que hi haurà encara més beneficiaris. La rebaixa cobrirà sous de fins a 22.000 euros anuals i beneficiarà 5,2 milions de contribuents (sobretot treballadors i pensionistes de rendes baixes) i suposarà un estalvi de 1.385 milions en IRPF. Qui cobri el salari mínim estalviarà 1.111 euros anuals en comparació amb el 2018.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estats units

Biden es declara capacitat per guanyar Trump tot i la desfeta en el debat

barcelona
estats units

El Suprem ratifica que es pot multar a persones sense llar per dormir al carrer

barcelona
judicial

La Fiscalia també demana l’amnistia per a Mas, Ortega i Rigau

barcelona
guerra a gaza

L’extrema dreta pressiona Netanyahu per fer la guerra a Hezbol·là

barcelona
CALONGE I SANT ANTONI

ERC vol retirar del govern un edil del PP investigat per un afer personal del 2008

CALONGE I SANT ANTONI
estat units

El Suprem dels EUA diu que la fiscalia es va sobrepassar en acusar als assaltants del Capitoli

barcelona
guerra a europa

Ucraïna rebrà 60.000 milions a l’any en ajuda en els pròxims quatre anys

barcelona
judicial

El Suprem rebutja els recursos de Millo contra els indults a Junqueras i Cuixart

barcelona
Iran

Les autoritats allarguen quatre hores el tancament dels col·legis electorals

barcelona