Política

política

Ple inèdit per engegar el compte enrere

El Parlament pren en coneixement la inexistència de candidats i activa el termini de dos mesos per anar a eleccions

Junts veu possible un govern d’obediència catalana, i el PSC i els comuns pressionen ERC, que exigeix propostes “ambicioses”

El rellotge ja corre. El Butlletí Oficial del Parlament va publicar ahir al migdia la resolució del president, Josep Rull, que constata la impossibilitat de presentar cap candidat a una investidura en el termini inicial previst en la llei, un fet inèdit, i feia oficial així l’acte equivalent que engega el compte enrere de dos mesos, fins al 26 d’agost, per investir un president de la Generalitat abans no es vagi automàticament a noves eleccions. Legalment no calia, però Rull va voler convocar un breu ple per donar la cambra per assabentada, sessió que els grups van aprofitar per marcar posició amb vista a unes negociacions ja iniciades però que tot fa pensar que van per llarg, ja que va quedar clar que estan molt verdes. No va quedar tan clar, en canvi, que acabin madurant.

El PSC i els comuns, en una aliança que ja es va mostrar de facto tot i que no està segellada, van subratllar que només hi ha dues opcions “aritmèticament i políticament viables”, segons Salvador Illa: un “pacte progressista” per investir-lo amb els vots també d’ERC, o eleccions el 13 d’octubre. “Els números són els que són, que no es disfresse la realitat, es generen falses expectatives i s’intente enganyar”, va insistir també la líder dels comuns, Jéssica Albiach. Per això tots dos van posar pressió sobre els republicans i es van conjurar per evitar tornar a les urnes. Illa va dir que ho farà “activament”, i per tant no adoptarà “l’actitud d’esperar” amb l’únic argument que el bloqueig és dolent per al país, tot i que s’hi sentiria “legitimat” per l’actitud constructiva del PSC en la passada legislatura. El socialista es va comprometre a buscar un acord basat en el desplegament de “polítiques ambicioses”, que serveixi per “millorar el finançament” de Catalunya i desplegar el potencial de la cultura, “amb singular atenció a la llengua”. “Metòdicament, respectuosament, amb convenciment, sense presses i sense pauses, dialogant... m’esforçaré”, va deixar clar, tot reiterant el compromís d’assumir el paper que li “correspon” de candidat “quan el moment arribi i la feina estigui feta”. “Tenim l’obligació, enmig d’una desafecció galopant, de ser capaços d’estar a l’altura i negociar tant com calgui per arribar a un acord”, el va secundar Albiach, que veu una “oportunitat” perquè la majoria progressista “és possible, però s’ha de treballar”. Això sí, posava en Illa la “màxima responsabilitat”, ja que són “els que més s’han d’esforçar i de moure’s i ser més proactius”.

Albert Batet, líder de Junts, creu que l’aritmètica del 12-M “fa possible una majoria independentista” a la Generalitat, amb un govern “d’estricta obediència catalana”. “Vagin amb compte a deslegitimar”, receptava a al PSC i els comuns, tot recordant que Pedro Sánchez i Jaume Collboni lideren el govern espanyol i l’Ajuntament de Barcelona sense ser els més votats. Batet va valorar que aquest govern permetria desenvolupar “amb la màxima potencialitat” l’acord de Brussel·les entre Junts i PSOE per a la investidura de Sánchez, en què segons ell també el PSC “s’hauria de sentir còmode”. Un acord que també va posar com a exemple que “malgrat el desacord entre companys de trinxera”, un pacte amb ERC “hauria de ser possible”. “Explorem i esgotem totes les vies possibles, amb seriositat, humilitat i discreció”, va instar, amb vista al que ve.

Els vint vots d’ERC seran els més buscats, però el seu líder, Josep Maria Jové, ja advertia que “ningú els doni per fets”: ni Junts per compartir independentisme, ni el PSC perquè digui que també és d’esquerres. “Avui la responsabilitat els toca assumir-la a vostès, han de fer les propostes i si volen convèncer la militància d’ERC ja saben les nostres condicions”, va etzibar, tot instant-los a moure’s en el referèndum, la sobirania fiscal, la defensa dels serveis públics i el català, i encara hi afegia que els seus vots no serviran per tombar les “polítiques transformadores” que ha endegat el govern. “Si no volen abocar aquest país a noves eleccions, donin resposta valenta i ambiciosa a aquestes demandes”, s’espolsava. Jové, amb un to agre, va retreure al PSC i a Junts que no hagin tingut “ni la força ni el lideratge” per bastir una candidatura “alternativa” al govern, i els hagi faltat “coratge” en la primera oportunitat, tot i haver-se passat la legislatura passada sumant “per anar en contra” i “posant contínuament en dubte” la legitimitat d’ERC per liderar el país. “Per què no es voten mútuament si comparteixen model socioeconòmic? Per què no comparteixen govern?”, els reptava.

Per la resta, a banda que va quedar clar que Rull no ho tindrà fàcil amb les atzagaiades de la ultradreta de Vox i la debutant Aliança Catalana, el líder del PP, Alejandro Fernández, va dir que ells no “enganyaran” ningú i faran “el contrari” que el PSC. “Només investirem qui es comprometi a posar fi al procés, aquí i a Madrid”, cloïa. La CUP va lamentar que Junts vol fer govern “amb el vistiplau del PSC”, amb qui “comparteix un mateix programa”, i que això “en cap cas” serviria per fer política independentista. “No facilitarem de cap manera el retorn de la sociovergència”, advertia Laia Estrada, que lamentava que molta gent se sent “frustrada” per haver malbaratat les “oportunitats” del 2017. “Posarem tots els esforços per reconstruir un moviment independentista ampli”, concloïa.

LES FRASES

Vull un pacte progressista sòlid, d’esperança per Catalunya amb ERC i En Comú Podem [sic]
Salvador Illa
president grup parlamentari psc
El repte és un govern d’estricta obediència catalana, que defensi els interessos del país sense cap dependència de Madrid
Albert Batet
president grup parlamentari junts
[Al PSC i Junts] No juguin amb el calendari electoral, ni en benefici propi ni per pressionar-nos
Josep Maria Jové
president grup parlamentari erc


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

L’ofensiva israeliana ha deixat almenys 10.000 discapacitats

barcelona
política

L’AMI reclama treballar per la independència “mani qui mani” a la Generalitat

barcelona
política

Turull retreu al PSOE que condicioni la millora del finançament a la investidura d’Illa

barcelona
Memòria democràtica

Manresa homenatja la historiadora Rosa Toran

Manresa
estats units

El ‘New York Times’ demana que Biden es retiri de la cursa electoral

barcelona
kenya

Almenys trenta persones van morir en les protestes contra el govern

barcelona
política

Rovira dona un mes de marge per arribar a un preacord d’investidura

barcelona
iran

El candidat reformista i l’ultraconservador disputaran la segona volta de les presidencials

barcelona
guerra a gaza

Dos terços dels israelians creuen que Netanyahu hauria de deixar la política

barcelona