Política

unió europea

Els líders europeus intenten seduir Meloni en la discussió pels alts càrrecs a la UE

Tusk diu que el principi d’acord pretén “facilitar el procés”, però defensa que es tindrà en compte l’opinió dels 27

El primer ministre polonès diu que “no existeix Europa sense Itàlia”

Els líders europeus intenten seduir la primera ministra italiana, Giorgia Meloni, en la discussió que tindrà llocs aquest dijous i divendres a Brussel·les per discutir els alts càrrecs de la Unió Europea, acordats aquesta setmana pel Partit Popular Europeu (PPE), els socialdemòcrates (S&D) i els liberals (Renew). “No existeix Europa sense Itàlia ni cap decisió sense Meloni”, ha apuntat el primer ministre de Polònia, Donald Tusk, en una atenció a mitjans prèvia a l’inici de la cimera.

En aquest sentit, el dirigent popular ha defensat que el principi d’acord pels alts càrrecs pretén “facilitar el procés” d’elecció i ha deixat clar que, en la reunió, es tindran en compte les opinions dels 27 estats membres.

“Hem finalitzat les negociacions per facilitar el procés, però la decisió final depèn de Meloni i la resta de líders”, ha remarcat Tusk, que a més va formar part de l’equip negociador dels populars en la distribució dels alts càrrecs. “Ningú respecta Meloni i al govern italià més que jo”, ha afegit.

El canceller alemany Olaf Scholz, també ha subscrit part de les paraules de Tusk, assenyalant que l’acord entre populars, socialdemòcrates i liberals “facilita que s’arribi a una decisió”. Preguntat pel criticisme de Meloni després que la seva formació de la italiana (la família dels Conservadors i Reformistes Europeus) quedés apartada de les negociacions, Scholz ha apuntat que la discussió sobre els alts càrrecs “es farà de forma acurada i justa”. “Tots els 27 són igualment importants, i això és significatiu”, ha indicat.

Per la seva banda, el primer ministre en funcions dels Països Baixos, Mark Rutte –aquest és el seu últim Consell Europeu– espera que l’acord sobre el nomenament de Von der Leyen, Costa i Kallas compti amb el vistiplau dels vint-i-set, tot i que també apunta que hi haurà discussions. “Espero cert debat, però les tres famílies polítiques centristes han arribat a un acord; crec que l’acord final serà aquest, però ho hem d’acabar de veure”, ha matisat.

De Croo eleva el to contra Meloni

El primer ministre sortint de Bèlgica, el liberal Alexander De Croo, s’ha mostrat més contundent amb la posició de dirigents ultraconservadors com Meloni o el primer ministre hongarès, Viktor Orbán. “El que necessitem els pròxims cinc anys és estabilitat política i capacitat per actuar de pressa; després observes el Parlament Europeu i hi ha tres grups disposats a treballar plegats, així és com funciona la democràcia”, ha defensat.

Per la seva banda, Viktor Orbán, un dels grans opositors a l’acord a tres bandes pels alts càrrecs, ha manifestat la seva indignació davant els mitjans durant els instants abans de l’inici de la reunió. El dirigent hongarès ha qualificat el pacte entre populars, socialdemòcrates i liberals de “vergonyós” i ha lamentat que aquest no tingui en compte el pes de les diferents famílies polítiques després de les eleccions del 9-J, on els Conservadors i Reformistes Europeus (ECR) es van situar com a tercera força.

“La decisió no està basada en el mèrit de les eleccions; si fos així, el pacte hauria de ser entre el PPE, els socialistes i ECR”, ha dit. “És una evidència que aquest acord està basat en un interès partidista”, ha resumit, afegint que la “inclusivitat” de tots els països en decisions com aquesta és “el més important”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia