Política

Girona prorroga el contracte de llum amb Endesa i Iberdrola

Girona ha prorrogat el contracte de llum amb Endesa i Iberdrola mentre explora “altres opcions de subministrament”. En un ple extraordinari aquest dijous, el consistori ha optat per “esgotar la darrera pròrroga” de l’acord marc de l’Associació Catalana de Municipis (ACM) per al subministrament i, en paral·lel, l’equip de govern ha presentat un pla de treball centrat en la transició ecosocial i que també preveu fomentar l’estalvi, l’autoproducció i la participació ciutadana. S’ha aprovat per majoria absoluta amb 16 vots (Guanyem Girona, Junts i Esquerra), 8 abstencions (PSC i PP) i 1 vot en contra (VOX).

El govern municipal remarca que “participa activament” a l’Associació de Municipis i Entitats per l’Energia Pública (AMEP) i que està estudiant diferents alternatives de compra pública d’energia, amb la voluntat de poder-les implantar aquest mandat.

En aquest sentit, exposen que han traslladat a la Generalitat la voluntat d’adherir-se a l’Energètica, l’empresa pública d’energia de la Generalitat, per tal que la societat passi a considerar-se un mitjà propi de l’Ajuntament i encarregar-se del subministrament elèctric del consistori.

L’Ajuntament de Girona ha dissenyat una estratègia energètica que busca ser el full de ruta en aquesta matèria durant els propers anys i que està marcada pels objectius de la transició ecosocial. Així, el consistori ha definit quatre línies de treball que s’impulsaran des de l’àrea d’Acció Climàtica, però que també es treballaran de forma transversal amb altres àrees municipals. Les propostes que conformaran l’estratègia energètica buscaran tant la reducció del consum com l’estalvi econòmic associat per acostar-se a la sobirania energètica.

Una de les principals línies de treball és la de l’estalvi i l’eficiència energètica. En aquest sentit, l’Ajuntament remarca en un comunicat que no parteix de zero perquè ja s’havien implementat diverses mesures en aquesta línia. La reducció del consum ja té els primers resultats i el consum energètic municipal es va reduir un 6% el 2023 respecte a l’any anterior.



[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia