Política

iemen

Els Houthis del Iemen ataquen el nord d’Israel i un vaixell de càrrega en el mar Roig

L’atac a territori israelià s’ha fet en col·laboració amb les milícies proiranianes de l’Iraq

Els rebels houthis del Iemen han confirmat aquest dijous un atac conjunt amb les milícies proiranianes de l’Iraq contra la localitat de Haifa, en el nord d’Israel, i un altre en solitari contra el vaixell de càrrega ‘SEAJOY’ en el mar Roig, on els insurgents xiïtes han incrementat les seves operacions recentment.

El portaveu militar dels houthis, Yahya Sarea, ha dit en un comunicat que l’acció coordinada amb l’amalgama de milícies proiranianes Resistència Islàmica a l’Iraq va anar dirigit contra “un objectiu vital a Haifa amb diversos míssils alats”, mentre que va apuntar que “l’operació va aconseguir el seu objectiu amb èxit”.

El portaveu no va oferir més detalls sobre aquesta operació, que es produeix un dia després que els houthis efectuessin un altre atac conjunt amb les milícies iraquianes també contra el port de Haifa, malgrat que es desconeix si l’acció ha provocat danys i fins i tot si ha arribat a entrar en l’espai aeri israelià.

D’altra banda, Sarea ha indicat que els houthis han atacat en el mar Roig el vaixell ‘SEAJOY’, i ho ha justificat en el fet que l’empresa propietària de l’embarcació continua operant en ports israelians.

“L’operació va ser duta a terme conjuntament amb vehicles aeris no tripulats, míssils i forces navals, amb embarcacions de superfície no tripulades i diversos míssils i drons”, ha especificat el portaveu, que ha afegit que l’impacte va “ser directe i precís”.

Aquest mateix dijous, l’entitat de la Martina britànica Operacions Marítimes Comercials (UKMTO) ha informat que un projectil aquàtic carregat amb un artefacte explosiu improvisat va impactar contra un vaixell en el mar Roig sense provocar grans danys en l’embarcació, que ha continuat el trajecte cap al seu destí.

L’atac es va produir a unes 83 milles nàutiques al sud-oest de Hodeida, una localitat portuària del Iemen des d’on els rebels houthis recolzats per l’Iran solen llançar les seves operacions contra la navegació comercial en el mar Roig.

Els houthis van començar el novembre passat a llançar atacs contra vaixells mercants en les mars Roig i Aràbic, als quals acusen de ser israelians o vinculats a Israel.

Les seves accions contra la navegació han empitjorat aquest mes, mentre els Estats Units i el Regne Unit han intensificat també els seus bombardejos contra les posicions houthis en el context d’una operació iniciada per a protegir la navegació en el mar Roig, per on transita el 15% del comerç mundial.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.