Política

pròxim orient

El govern israelià legalitza cinc nous assentaments il·legals a Cisjordània

El ministre ultradretà de Finances es vanta de “protegir l’Estat d’Israel” amb ocupacions prohibides per la llei internacional

El Gabinet de Seguretat israeliana ha aprovat legalitzar cinc nous assentaments il·legals a la Cisjordània ocupada i imposar noves sancions a l’Autoritat Nacional Palestina (ANP) a proposta del ministre de Finances, l’ultradretà, Bezalel Smotrich, segons informa Efe. “Són mesures que protegeixen l’Estat d’Israel i transmeten un missatge clar: Mai establirem un Estat terrorista a la Terra d’Israel! Les accions contra l’Estat d’Israel i a favor del reconeixement unilateral d’un Estat palestí han rebut una resposta sionista apropiada!”, ha manifestat a X el ministre Smotrich.

El president del Consell Yesha, Israel Ganz, l’organisme que aplega tots els assentaments de la Cisjordània ocupada, ha celebrat aquesta decisió que “enforteix a l’Estat d’Israel”. “Aquests dies difícils, quan estem en guerra per la nostra llar, enfortir les comunitats a la terra dels nostres avantpassats és la resposta sionista adequada”, ha dit Ganz. Els cinc assentaments legalitzats són Evyatar, Givat Assaf, Sde Efraim, Heletz i Adorayim.

Peace Now, organisme dedicat a supervisar la situació a Cisjordània, ha lamentat, en canvi, que el govern israelià “atorgui premis a criminals” en lloc de treballar per donar una resposta i més seguretat als residents del sud, afectats per la guerra a Gaza, i als del nord, on hi ha més de 60.000 evacuats per l’intercanvi de foc amb Hezbol·là, al Líban.

Smotrich, a més de ser ministre de Finances, ocupa un càrrec al Ministeri de Defensa amb responsabilitat sobre afers civils als territoris palestins ocupats de Cisjordània, i ha advocat per l’expansió dels assentaments il·legals i la construcció de noves colònies, font de constants enfrontaments amb la població palestina autòctona.

La llei internacional considera il·legal qualsevol assentament en territori militarment ocupat, com Cisjordània, ocupada per Israel des de 1967, però sota la llei israeliana la majoria de les colònies en aquesta zona estan legalitzades. Els colons, a més, s’instal·len en aquestes zones sense autorització prèvia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia