Política

política

Front comú del PSC, Junts, ERC, Comuns i la CUP per regular vot telemàtic

Presenten una proposta per modificar el reglament de la cambra que també ampliarà la delegació de vot i permetrà que la CUP pugui tenir grup propi

Front comú del PSC, Junts, ERC, els comuns i la CUP per regular el vot telemàtic i ampliar la delegació de vot. Els grups han presentat una proposta conjunta per modificar el reglament del Parlament que recull tres canvis fonamentals: amplia els supòsits de delegació de vot i incorpora per primera vegada el vot telemàtic al reglament del Parlament; s’assimila la conformació de grups parlamentaris al reglament del Congrés dels Diputats; i fixa que una declaració institucional requereix una majoria qualificada de dos terços.

Pel que fa al vot telemàtic i a la delegació, l’objectiu és que el reglament ho reguli per primera vegada emmirallant-se en altres cambres. Així doncs, als casos per activar la delegació de vot s’hi incorporen “situacions excepcionals degudament justificades a criteri de la Mesa en què, per impedir el desenvolupament de la funció parlamentària i ateses les especials circumstàncies, es consideri suficientment justificat”. Una disposició transitòria vincula aquesta opció a l’aprovació de la llei d’amnistia que ja s’aplica a Catalunya.

Un nou article, a més, el 98bis, serà el que regularà la votació telemàtica en els mateixos termes que la delegació de vot per a les situacions excepcionals, i també serà possible per als diputats i diputades que tinguin compromisos de representació institucional a l’estranger.

La regulació del vot telemàtic i la delegació de vot pretén fixar el criteri perquè els diputats que no estan presents, com ara Carles Puigdemont o Lluís Puig, puguin exercir el seu dret sense entrar en col·lisió amb el recent pronunciament del Tribunal Constitucional que anul·lava el vot telemàtic de l’exconseller.

En relació a la formació de grups parlamentaris, els cinc partits volen modificar l’article 27, sobre les adscripcions. Quan s’aprovi la reforma, es podrà fer canvi d’un grup a un altre els cinc primers dies de cada període de sessions.

Es concreta així el mecanisme que les últimes setmanes els grups parlamentaris han explorat per assimilar el reglament del Parlament amb el Congrés dels Diputats a l’hora de conformar grups parlamentaris. Així, serà possible perquè la modificació habilita, de forma excepcional, un període per tornar a constituir els grups parlamentaris un cop s’aprovin els canvis al reglament.

Finalment, la reforma estableix que a partir d’ara caldrà una majoria qualificada de dos terços de la Junta de Portaveus -enlloc d’unanimitat- per aprovar una declaració institucional del Parlament. Les declaracions de la Junta de Portaveus, com fins ara, requeriran majoria.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia