Política

argentina

Milei s’apunta una victòria política amb l’aprovació parlamentària de reformes clau

Les iniciatives han estat aprovades i convertides en llei en la matinada d’aquest divendres per la Cambra de Diputats per 134 vots a favor, 118 en contra i tres abstencions

El govern del president argentí, Javier Milei, s’ha apuntat aquest divendres una victòria política amb l’aprovació, després de sis mesos de durs tràmits parlamentaris, d’un ambiciós paquet de reformes econòmiques.

Les iniciatives han estat aprovades i convertides en llei en la matinada d’aquest divendres per la Cambra de Diputats per 134 vots a favor, 118 en contra i tres abstencions.

En un comunicat, l’oficina del president Milei ha celebrat l’aprovació de la llei Bases i Punts de Partida per a la Llibertat dels Argentins, més coneguda com a ‘llei òmnibus’ o ‘llei base’, i de la reforma fiscal també impulsada pel govern, projectes que havien estat remesos al Parlament el 27 de desembre passat, poc després de la investidura presidencial de Milei,

“Amb 38 diputats, 7 senadors i el suport d’un sector dels dirigents polítics i malgrat l’obstruccionisme del kirchnerisme i els seus còmplices de sempre, que van demorar el projecte durant mesos, el govern Nacional ha aconseguit l’aprovació de la primera llei en el camí cap al país lliure i pròsper que els argentins van triar el passat 19 de novembre”, ha dit l’Executiu en el comunicat.

La força governant d’ultradreta La Llibertat Avanza, minoritària en el Parlament, ha comptat amb el suport de la denominada “oposició dialogant” per a aconseguir l’aprovació definitiva dels projectes de llei, que van ser rebutjats pel Front d’Esquerra i el front peronista Unió per la Pàtria.

La ‘llei base’ constitueix, juntament amb el pla de ‘xoc’ fiscal, el ‘cor’ del programa de govern de Milei.

La nova norma declara l’emergència pública en matèria administrativa, econòmica, financera i energètica per un termini d’un any, donant-li a l’Executiu facultats delegades per a aquestes matèries.

La llei permet la reforma de l’Estat, habilita a privatitzar algunes empreses estatals, suposa canvis en la legislació laboral i de jubilació i inclou incentius per al sector de l’energia i els hidrocarburs i per a les grans inversions.

El Parlament també va convertir en llei un paquet fiscal, que, entre altres aspectes, inclou un blanqueig de capitals i una moratòria impositiva i duanera i el punt de la qual més polèmic és el relatiu a l’impost als guanys que pesa sobre els salaris dels treballadors d’ingressos mitjans i alts, ja que, amb la nova llei, el tribut afectarà a més persones.

Aquesta aprovació es dona en un context de sever ajust econòmic, inflació en desacceleració però encara molt elevada (276,4% al maig), desocupació i pobresa en augment i forta contracció del PIB (-5,1% en el primer trimestre).

En el seu comunicat, el govern ha afirmat que “aquesta llei no resol la situació catastròfica heretada, però representa un avanç significatiu en la missió de restaurar un marc normatiu raonable per a començar a desfer camí recorregut en els últims 100 anys”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia