Política

guerra a gaza

Dos terços dels israelians creuen que Netanyahu hauria d’abandonar la política

La guerra de Gaza ha fet caure en picat la popularitat del primer ministre

Prop de dos terços dels israelians creuen que el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, hauria d’abandonar la política i no optar a la reelecció, segons una nova enquesta televisiva del canal israelià 12 recollida per Efe. El 66% dels entrevistats no volen que el mandatari israelià competeixi en unes futures eleccions, davant un 27% que sí que ho aprova, mentre que el 7% restant no ho sap.

La popularitat de Netanyahu entre els israelians ha caigut en picat després de l’esclat de la guerra a Gaza. De fet, en aquests gairebé nou mesos d’ofensiva, tots els caps de setmana es convoquen protestes a Israel per demanar la seva dimissió i la convocatòria d’eleccions anticipades.

Molts israelians acusen el primer ministre israelià d’estar prolongant l’ofensiva a la Franja únicament pels seus propis interessos polítics. Netanyahu té pendent diversos judicis per corrupció que van quedar congelats arran del conflicte en aquest territori palestí.

L’enquesta assenyala també que un 85% dels israelians vol que es creï una comissió estatal d’investigació per examinar els errors que van permetre els atacs de Hamàs del 7 d’octubre passat en els quals van morir 1.200 persones. El govern de Netanyahu fa mesos que bloqueja la creació d’aquest organisme, una decisió que haurà d’explicar ara davant la justícia israeliana.

El sondegi també mostra que el 66% dels enquestats donen suport a la decisió dictaminada aquesta setmana pel Tribunal Superior que posa fi a l’exempció militar de la qual gaudien els estudiants jueus ultraortodoxos. La resolució complica la supervivència del govern de coalició de Netanyahu, que depèn dels dos partits ultraortodoxos (Shas i Judaisme Unit de la Torà) que ja han amenaçat amb sortir de l’executiu si s’aplica aquesta decisió judicial.

Les formacions d’extrema dreta també han amenaçat de trencar la coalició si Netanyahu arriba a un acord amb Hamàs, que no és l’única exigència perquè ara també demanen començar una ofensiva total contra Hezbol·là al Líban.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

judicial

El Suprem rebutja amnistiar Puigdemont per malversació i manté l’ordre de detenció

barcelona

L’exalcaldessa de Figueres pendent de judici arran de l’1-O demana l’amnistia

figueres
política

Pedro Sánchez insta ERC a un acord “transversal” per investir Illa

barcelona
estats units

La família de Biden l’anima a continuar en la cursa presidencial

barcelona
judicial

El jutge del cas Volhov presumeix de tombar l’amnistia: “Al govern li queden dos telenotícies”

barcelona
Unió Europea

Tornar a fer gran Europa

Brussel·les
Josep Quesada i Tornero
Alcalde de Cardedeu (PSC)

“Hi ha un incivisme important i encareix la taxa d’escombraries”

Cardedeu
Joan Masferrer i Sala
Cap de l’oposició de Cardedeu (ERC)

“El porta a porta s’havia de fer [...], però també genera remor”

Cardedeu

Cardedeu, per a les famílies

Cardedeu