Política

política

Rovira dona un mes de marge per arribar a un preacord d’investidura

La líder d’ERC avisa que les bases del partit han de tenir temps per debatre i valorar si el pacte “és suficient”

ERC està explorant totes les possibilitats i actualment manté negociacions tant amb Junts com amb el PSC per a una hipotètica investidura de Carles Puigdemont o Salvador Illa, però la secretària general del partit, Marta Rovira, ha avisat a les dues formacions que han d’aclarir ja quines son les seves propostes de govern perquè hi ha poc temps per posar-se d’acord. Encara que tècnicament el termini per arribar a una entesa que eviti unes noves eleccions no s’acaba fins el 26 d’agost, Rovira ha deixat clar avui que si hi ha un preacord s’hauria de tancar a finals de juliol perquè així les bases d’Esquerra el puguin debatre i valorar “si és suficient”, informa l’ACN. Un nou model de finançament és el requisit sine qua non marcat per ERC: “O avancem en aquesta carpeta, o no podrem avançar en la resta”. En clara al·lusió a Salvador Illa, així ho ha advertit Rovira en la seva intervenció –telemàtica– davant del Consell Nacional, celebrat avui a Barcelona. La negociació d’un concert econòmic, ha defensat Rovira, no necessita “temps” ni “treball tècnic”, només “voluntat política”: “Hi ha gent que ens diu que és impossible aconseguir un acord per un concert econòmic o un finançament just i singular per Catalunya en dos mesos però això és una gran fal·làcia, perquè fa molts anys que ho estem negociant”, ha sentenciat Rovira.

En plena crisi interna com a resultat de la davallada electoral d’ERC, la líder d’Esquerra ha criticat la “manca de propostes polítiques” dels seus interlocutors i ha destacat que a més del finançament, hi ha tres carpetes “clares” més: la resolució del conflicte polític, el blindatge davant dels atacs a la llengua catalana i les polítiques socials, amb especial èmfasi en la crisi d’habitatge. “Cada carpeta té un equip negociador amb propostes tècnica i políticament preparades, si hi ha voluntat política per arribar a acords, un mes de feina intensa és suficient (...), a última hora i a l’últim minut els acords no son bons, no reflecteixen les necessitats del país”, ha insistit.

Després del Consell Nacional d’avui, de caràcter extraordinari, ERC celebrarà el seu Congrés Nacional el pròxim 30 de novembre, on escollirà una nova direcció. Avui s’han activat els primers reglaments per regular aquest decisiu congrés i s’han concretat les dates i terminis a tenir en compte d’ara fins llavors. El procés començarà formalment el 7 d’octubre, quan la militància republicana rebrà oficialment la convocatòria. A partir del 15 d’octubre ja se sabrà si Oriol Junqueras opta a liderar una candidatura i tornar a ser president d’ERC i quins noms hi haurà en una hipotètica candidatura alternativa, d’acord amb el plantejament de la secretària general, Marta Rovira, que opta per un relleu a la cúpula republicana.

Des de Mataró, intervenint en el congrés de la federació socialista del Maresme, Salvador Illa ha dit un cop més que només “un pacte de progrés” entre el PSC, ERC i Comuns evitarà unes noves eleccions i ha defensat l’opció dels socialistes de negociar “amb discreció” i amb un “treball metòdic i ordenat”. El candidat no tanca la porta a les altres formacions polítiques i ha ofert a Junts i PP –de qui ha reconegut els bons resultats electorals– que puguin participar “en acords amplis i transversals per tirar endavant certes polítiques públiques”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

unió europea

Brussel·les diu a Meta que no pot cobrar per a evitar l’ús de les dades personals

barcelona
judicial

Juvillà renuncia a l’amnistia i porta la seva causa a Estrasburg

barcelona
política

La JEC deixa Comín, per ara, sense l’acta d’eurodiputat

barcelona
guerra a gaza

Israel allibera el director de l’hospital Al-Shifa després de set mesos detingut

barcelona
política

Aproven la moció de censura per fer fora l’alcalde de Puigverd de Lleida, Josep Solsona

Puigverd de Lleida
política

Junts i Madaula eviten litigar a canvi de revisar el protocol intern contra l’assetjament

barcelona
política

ERC promet depurar responsabilitats pel cartell ofensiu contra Maragall

barcelona
judicial

El Suprem rebutja amnistiar Puigdemont per malversació i manté l’ordre de detenció

barcelona

L’exalcaldessa de Figueres pendent de judici arran de l’1-O demana l’amnistia

figueres