Política

israel

El Partit Laborista i Meretz es fusionen i creen el partit Demòcrates

Les dues formacions de l’esquerra israeliana s’uneixen per deixar de ser testimonials en unes futures eleccions

Els dos principals partits d’esquerra d’Israel, els Laboristes i Meretz, han anunciat aquest diumenge que s’han fusionat sota una nova formació, els Demòcrates, que es defineix com un partit “gran i unit, sionista liberal i democràtic”, per revitalitzar l’esquerra de cara a les pròximes eleccions, segons informa Efe.

En les últimes enquestes electorals cap dels dos partits aconsegueix superar el llindar per tenir representació parlamentària, una representació que el Meretz ja va perdre en els últims comicis del novembre de 2022, i que el Laborisme va mantenir per la mínima, amb només quatre diputats, el pitjor resultat de la seva història.

“La unió entre el Laborisme i Meretz és un pas necessari per establir un grup ampli que representi l’opinió pública democràtica i liberal d’Israel i una condició necessària per al canvi de govern”, ha afirmat a X el líder del Partit Laborista, Yair Golan, que en l’anterior legislatura va ser diputat per Meretz. i que està cridat a convertir-se en el cap de la nova formació.

En un comunicat conjunt, tots dos partits aclareixen que més que una “fusió tècnica”, es tracta d’un “procés històric per produir un nou partit polític gran i unit, sionista liberal i democràtic, que aculli gran part de la població israeliana”.

Segons l’acord signat pel líder del Laborisme, Yair Golan, i el secretari general de Meretz, Tomer Reznik, la nova llista del partit per a la Knesset serà triada en primàries democràtiques pels membres dels nous partits.

El Partit Laborista –d’on van sortir primers ministres com Ben Gurion, Golda Meir, Isaac Rabin o Shimon Peres– va ser la força política que va liderar Israel en les primeres dècades des de la creació de l’Estat, però ha anat perdent força gradualment les últimes dècades de domini del Likud de Benjamin Netanyahu, fins a quedar reduït a un partit menor.

Meretz va néixer als anys noranta, després dels acords d’Oslo, a l’esquerra del Laborisme, de base sionista però defensor del procés de pau amb els palestins. El 2022 va ser la primera vegada des de llavors que es va quedar fora del Parlament.

El líder de l’oposició, el centrista Yair Lapid –del partit Hi ha Futur– ha felicitat totes dues formacions per fer aquest “pas correcte i adequat” i els ha desitjat èxit. “Treballarem amb ells i amb tots els partits de l’oposició per reemplaçar el govern al més aviat possible”, ha assenyalat Lapid, que el 2021 va aconseguir forjar una coalició de govern alternativa a Netanyahu en el qual també hi havia els laboristes i Meretz.

Tot i que a Israel no hi hauria d’haver eleccions fins al 2026, el fracàs del 7 d’octubre i l’estancament de la guerra a Gaza, han provocat que nombroses veus de l’oposició, de totes les tendències polítiques, reclamin la convocatòria d’eleccions anticipades, cosa que també demana gran part de la societat en les multitudinàries protestes que s’organitzen cada setmana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

països baixos

Constitueixen el primer govern neerlandès liderat per l’extrema dreta

barcelona
judicial

L’advocacia de l’Estat demana que s’apliqui l’amnistia a Marta Rovira i la resta d’investigats pel Tsunami

barcelona

ERC prepara una moció per dedicar un carrer a les llevadores del municipi

llagostera
política

El PSC de Girona proposa mesures urgents contra el sensellarisme

girona
política

El Govern veu vergonyós el cartell contra Maragall i se’n desvincula

barcelona
política

El 93% dels votants del 12-M repetiria el vot a les eleccions catalanes

barcelona
política

El Govern sol·licitarà l’amnistia també per als policies

barcelona
societat

La Caixa de Solidaritat va ajudar 135 persones el 2023, una desena més que l’any anterior

barcelona
política

25 de juliol: Ple del Parlament per aprovar el nou vot telemàtic

barcelona