Política

regne unit

Starmer demana votar pel “canvi” i Sunak, per evitar una “supermajoria” laborista

Més de 45 milions de ciutadans d’Anglaterra, Escòcia, Gal·les i Irlanda del Nord estan cridats aquest dijous a elegir el nou Parlament

Els dos principals líders polítics britànics, el primer ministre i líder conservador, Rishi Sunak, i el laborista Keir Starmer ja han votat en les eleccions generals avançades que se celebren aquest dijous al Regne Unit, en una jornada tranquil·la, lleugerament assolellada i amb una forta participació a primera hora del matí. Els col·legis electorals han obert a les vuit del matí (hora catalana) i tancaran a les onze de la nit, quan s’esperen les primeres projeccions de vot a partir dels sondejos a peu d’urna.

El primer a votar ha estat el primer ministre, que ha exercit el seu dret a vot cap a les set del matí en el seu centre electoral de Northallerton, al nord d’Anglaterra, juntament amb la seva esposa, Akshata Murty. A la sortida del col·legi electoral, el polític ha fet una crida a la participació per evitar “una supermajoria laborista”. I és que el primer ministre dona ja per feta la derrota del seu partit en aquests comicis, en què totes les enquestes preveuen una forta caiguda dels conservadors que posaria fi a catorze anys d’hegemonia dins la Cambra dels Comuns.

Gairebé dues hores més tard ha votat Starmer, el favorit per guanyar els comicis, que s’ha presentat al seu col·legi electoral de la circumscripció de Holborn i Sant Pancraci, a Londres, juntament amb la seva esposa, Victòria. Abans, el líder laborista havia publicat un missatge a la xarxa X fent una crida a votar pel canvi. “Voteu pel canvi”, ha escrit.

Gran afluència de votants a primera hora

Sense percentatge encara sobre la participació electoral a mitja jornada, la votació transcorre sense incidents i molts electors han optat per anar a dipositar el vot a primera hora del matí abans d’anar a la feina, ja que avui no és festiu al Regne Unit.

Per primera vegada en unes eleccions generals britàniques, els electors d’Anglaterra, Escòcia i Gal·les han de demostrar la seva identitat ja sigui mostrant el passaport, el carnet de conduir o una targeta de transport en el cas dels jubilats. Irlanda del Nord ha de mostrar una identificació des del 1985, i un document que demostri la seva identitat amb fotografia des del 2003.

Segons les enquestes, el Partit Laborista de Starmer és el favorit per guanyar aquests comicis, amb els quals es posaria fi a més de deu anys de governs conservadors. Els sondejos pronostiquen una majoria absoluta dels laboristes, fins i tot superior a l’aconseguida per Tony Blair el 1997, quan va obtenir 418 diputats d’un total de 650.

Si les enquestes són correctes, diversos ministres perdrien els seus escons. De fet, no el té ni garantit el primer ministre. Tampoc Penny Mordaunt, la líder de la Cambra dels Comuns, que és vista com la favorita per succeir Sunak en cas que aquest dimiteixi.

També s’espera que el partit Reform UK, del populista antiimmigració Nigel Farage, obtingui diversos representants.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia