Política

UNIÓ EUROPEA

El Moviment Cinc Estrelles se suma al grup d’esquerres en el Parlament Europeu

El partit de Giuseppe Conte, que fins ara no tenia grup polític al PE, i el grup de l’Esquerra es donen 6 mesos per a ratificar aquesta adscripció

El Moviment Cinc Estrelles (MS5), el partit de l’ex primer ministre italià Giuseppe Conte, s’ha incorporat aquest dijous com a membre de l’Esquerra en el Parlament Europeu (PE), segons ha informat aquest dijous aquest grup en un comunicat.

Amb el MS5, el grup de l’Esquerra Europea comptarà ara amb 47 eurodiputats (8 de Cinc Estrelles).

“Confiem que cooperarem de manera constructiva i productiva per a confirmar la convergència entre l’esquerra i el M5S, per a treballar junts per les persones i el planeta”, indica el mateix comunicat. Per a confirmar “la convergència política”, l’Esquerra i el M5S han acordat donar-se un període de sis mesos “en qualitat d’observadors recíprocs”.

En la pràctica, significa que totes dues parts tenen la possibilitat de revisar en sis mesos aquesta participació en el grup.

Manon Aubry, copresidenta de L’Esquerra, ha dit que “l’esquerra és el grup que representa l’antifeixisme, lluita pels drets dels treballadors, persegueix una acció climàtica ambiciosa i s’oposa a l’austeritat”. “Reafirmem aquest compromís i ens complau fer-lo amb un grup encara més gran”, ha assenyalat Aubry.

Aubry ha recordat així mateix que aquest grup és “la principal oposició a la coalició de (la presidenta de la Comissió Europea, Ursula) Von der Leyen” i que serveix “com a baluard contra l’extrema dreta i les seves idees racistes i sexistes”.

Per part seva, Pasquale Tridico, cap de la delegació del M5S en el Parlament Europeu, ha donat les gràcies a l’Esquerra pel “diàleg productiu” i ha afegit que durant els pròxims cinc anys es comprometen a “col·laborar” amb els “nous col·legues per a advocar per una Europa amb major consciència social, oposant-nos a la pobresa i les polítiques d’austeritat”. “A més, buscarem activament una solució diplomàtica en totes les zones de guerra, reconeixent la necessitat urgent de pau a Europa i el món”, va afegir.

El Moviment 5 Estrelles (M5S), que portava set anys sense família política en el Parlament Europeu, havia sol·licitat a l’Esquerra la seva entrada al grup. L’Esquerra, que continua sent el grup més petit del Parlament Europeu, ha millorat les seves xifres respecte a la passada legislatura.

El grup es va constituir formalment el dimecres amb les dues diputades de Podem, Irene Montero i Isa Serra; la cap de llista de Sumar per a les europees, Estrella Galán, i Pernando Barrena (EH Bildu) com a representants de partits espanyols.

Precisament aquest dijous l’exministra d’Igualtat i eurodiputada de Podem, Irene Montero, ha estat designada com un dels quatre vicepresidents del grup de l’Esquerra en el Parlament Europeu. Montero assumirà aquest lloc dins del grup al costat del grec Kostas Arvanitis, la sueca Hanna Gedin i el belga Marc Botenga.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia