Política

estat francès

El partit de Le Pen s’allunya més de la majoria absoluta

Tres sondejos de final de campanya coincideixen a donar la victòria a l’extrema dreta aquest diumenge, però lluny dels escons necessaris per governar

L’escenari d’una majoria absoluta per a l’extrema dreta francesa sembla difuminar-se una mica més. Les últimes tres projeccions d’escons publicades aquest divendres, coincidint amb el tancament de campanya electoral, coincideixen a donar la victòria aquest diumenge a Reagrupament Nacional (RN) de Marine Le Pen, però sense els diputats necessaris per governar, la qual cosa deixaria un parlament fragmentat.

Els tres sondejos per a la segona volta de les eleccions legislatives franceses d’aquest diumenge dibuixen una forquilla d’entre 170 i 230 diputats per al Reagrupament Nacional, lluny dels 289 que marquen la majoria absoluta.

Encara més, les projeccions d’escons apunten que el Nou Front Popular (NFP) que agrupa els partits de l’esquerra podria quedar molt a prop de RN.

L’estudi de l’institut demoscòpic Ifop assigna 170-210 escons al RN, i de 155 a 185 per al NFP, als quals hauria de sumar de 10 a 18 diputats independents d’esquerra.

El bloc macronista, Junts, obtindria entre 120 i 150 escons, segons el mateix sondeig, mentre que el partit conservador Els Republicans (LR) aconseguiria reunir entre 50 i 65 diputats, i entre 5 i 15 diputats més serien per altres grups.

Un altre estudi, aquest elaborat per l’institut demoscòpic Elabe, preveu que RN obtingui de 200 a 230 escons, també lluny dels 289 necessaris per a la majoria absoluta, mentre que NFP i independents d’esquerres sumarien junts entre 165 i 190 diputats.

El bloc macronista obtindria entre 120 i 140 diputats, mentre que el conservador LR aconseguiria entre 35 i 50 escons. Entre deu i 12 seria per altres grups.

L’extrema dreta de Marine Le Pen i Jordan Bardella aconseguiria entre 175 i 205 diputats, segons el tercer sondeig d’Ipsos. Segons aquest estudi el Nou Front Popular obtindria entre 145 i 175 escons, als quals caldria sumar entre 14 i 16 d’esquerres independents.

El bloc macronista reuniria de 118 a 148 diputats i Els Republicans es mantindrien ferms amb entre 57 i 67 escons. De 14 a 20 aniran a parar a altres grups. Tots tres sondejos també preveuen una participació alta, d’entre el 64% i el 70%. En la primera volta, el cap de setmana passada, va arribar al 66,7%, una participació molt superior a la registrada el 2022 que va ser del 47,51% a la primera volta i d’un 46,23% a la segona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Política

Mor als 89 anys Marta Ferrusola, l’esposa del 126è president de la Generalitat de Catalunya

estats units

Els republicans aproven en el seu programa la deportació més gran de la història

barcelona
estats units

Biden insisteix en una carta al Congrés que continuarà com a candidat

barcelona
ESTAT FRANCÈS

L'NFP proposarà, en una setmana, el seu candidat per substituir Attal

BARCELONA
Francis Ghilès
Investigador sènior associat del CIDOB

“Mélenchon és divisiu, no pot ser el nou primer ministre francès”

BARCELONA
política

Rovira rumia tornar de l’exili en caure la imputació per Tsunami

barcelona
guerra a europa

Els atacs russos a Ucraïna, inclòs a un hospital infantil, causen ja més de 30 morts

barcelona
judicial

García-Castellón enterra per força el cas Tsunami

barcelona
política

Feijóo veu el PSC còmplice del procés però li demana suport per tenir senador

barcelona