Política

política

La CUP defensaria un ple d’investidura de Puigdemont però no hi ha parlat per votar-lo

Estrada diu que farien “tot el que estigui” a les seves mans perquè se celebrés, si bé admet que no mantenen converses amb Junts

Demana la compareixença d’Aragonès al Parlament per donar explicacions per la situació de la sanitat i l’adjudicació de places de mestres

La diputada de la CUP, Laia Estrada, ha dit aquesta tarda al Parlament que si es convoca un ple d’investidura on el candidat sigui Carles Puigdemont, faran “tot” el que estigui a les seves mans “perquè es pugui celebrar”, i ha recordat com el gener del 2018 els seus quatre diputats van ser els únics que es van presentar a l’hemicicle, on es van quedar sols esperant que es produís aquest mateix ple, malgrat que el llavors president de la cambra, Roger Torrent, ja l’havia suspès a instàncies del Tribunal Constitucional. Estrada, això sí, no ha garantit pas que votessin Puigdemont si torna ara, ja que ha reconegut que no tenen cap tipus de converses amb Junts a tal fi. “Puigdemont sap que compta amb tot el nostre suport en termes antirepressius, fins aquí de moment podem arribar”, s’ha limitat a apuntar, en al·lusió també al fet de si el defensarien davant l’escenari d’una eventual detenció. Estrada tampoc ha entrat en detalls de la cimera que partits i entitats independentistes van mantenir diumenge a Waterloo, on tot just ha dit que van parlar “de l’aplicació de la llei d’amnistia i de l’ofensiva judicial i repressiva”.

Estrada també ha avisat que veu “molt difícil” que la CUP entri en una llista única de l’independentisme si hi ha una repetició electoral, ja que ha recordat que manté “discrepàncies profundes” amb Junts i fins i tot amb ERC, tant pel que fa al model de país com a l’estratègia independentista, ja que no en comparteix l’aposta per la negociació amb l’Estat. En aquest sentit, ha carregat contra les converses que els republicans mantenen amb els socialistes per obtenir un finançament singular, que podrien passar per la creació d’un consorci tributari compartit amb l’Estat que recaptés tots els impostos, una fórmula que ha comparat amb el traspàs de rodalies, amb un òrgan similar que veu simplement com una gestió “subordinada al que digui l’Estat”. “Les fórmules que s’estan posant sobre la taula són succedanis i ens segueixen allunyant de la qüestió fiscal”, ha apuntat, tot criticant que això no és el que ERC va prometre en campanya. “Les sobiranies parcials no són possibles dins l’Estat espanyol; l’acord a què puguin arribar distarà molt de poder exercir la sobirania fiscal”, ha etzibat, tot i que ha admès que aquesta li “agradaria”.

Estrada també ha anunciat que, ja que no hi ha comissions creades on puguin comparèixer els consellers en funcions, la CUP reclamarà la compareixença del president, Pere Aragonès, perquè doni explicacions tant de les mancances aquest estiu a la sanitat pública, tot i el suplement que es va aprovar de 1.850 milions, com del “desgavell” en l’adjudicació de places de professorat, ja que molts mestres encara no saben la seva destinació el curs vinent, entre altres coses, ha dit, perquè les direccions assenyalen “a dit” qui ocupa les places. Estrada ha reclamat a l’executiu en funcions que derogui “immediatament” tant el decret de plantilles aprovat el 2014, vist el fet que ja s’han estabilitzat moltes de les places fins ara interines, com el decret de direccions, que “genera malestar i permet actuar amb autoritarisme”, fet que segons ella “està comportant moltes baixes”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Harris ataca el “criminal” Trump en el primer míting com a aspirant a la Casa Blanca

barcelona
política

Homenatge del Parlament a Joan Rigol

barcelona
política

Junts tombarà el sostre de dèficit i fa trontollar el pressupost de Sánchez

madrid
estats units

El Capitoli es blinda per la compareixença de Netanyahu

barcelona

Trias s’acomiada de l’AMB destacant el consens polític que sempre ha caracteritzat l’ens

Barcelona
estats units

Harris millora els números de Biden, però encara no supera Trump

barcelona
societat

Amnistien el jove que va despenjar la ‘rojigualda’ de la seu de la Generalitat

girona
guerra a europa

Ucraïna evita l’impagament del seu deute extern

barcelona
estats units

Dimiteix la directora del Servei Secret per l’atemptat a Trump

barcelona