Política

política

Les Corts valencianes debaten la llei de Concòrdia que “blanqueja el franquisme”, segons l’oposició

El PSPV i Compromís acusen el PP de posar una catifa vermella a la ultradreta de Vox

El ple de les Corts Valencianes ha debatut aquest dimecres la denominada Llei de Concòrdia, impulsada per PP i Vox, una normativa amb què es vol enterrar la Llei de Memòria Democràtica i per a la Convivència del 2017.

La nova llei, que serà aprovada al ple demà dijous amb els vots a favor dels populars i la ultradreta i en contra del PSPV-PSOE i Compromís, abraça des del 1931 fins a l’actualitat: la Segona República, la Guerra Civil, la dictadura i el terrorisme etarra i islàmic, mentre que la fins ara vigent es referia només a les víctimes de la Guerra civil i el franquisme.

Ha estat una sessió molt agre en què s’han contraposat les dues visions sobre la llei, que porta l’empremta de l’ultradreta. Segons els seus impulsors, la nova norma suposa “la reconciliació davant de l’odi” i restaura “per igual els drets de totes les víctimes independentment de amb quines mans i on van ser assassinades”, mentre que per a PSPV i Compromís deroga “una llei carregada de drets de la ciutadania” i vol “igualar dictadura amb democràcia”.

Al debat, la diputada del PP Marisa Gayo ha demanat que es conegui “tota la història sense confrontació sectària” i ha posat l’educació “com a eix de tot” perquè els joves coneguin la història, mentre que David Muñoz (Vox) ha defensat que a la II República “no es van evitar els excessos i el terrorisme”.

La diputada socialista Mercedes Caballero ha acusat el PP i Vox de “criminalitzar la República” i d’usar les víctimes de l’ETA per “blanquejar les víctimes del franquisme”, mentre que Isaura Navarro (Compromís) ha sostingut que la nova norma “ve a qüestionar la primera forma democràtica del dret a Espanya, La II República”, i ha acusat el PP i Vox de ser “dignes hereus del franquisme”.

Caballero ha acusat el president de la Generalitat, Carlos Mazón, de “negacionisme i posar la catifa vermella als amics de Le Pen i seguir alimentant la bèstia” i ha afirmat que els hauria de fer vergonya fer servir les víctimes del terrorisme per a “ blanquejar el franquisme”. “Aprovaran llei de la infàmia i nosaltres seguirem el camí del poble francès per clamar per la veritat, la justícia i la reparació”, ha sentenciat i ha recordat Mazón que el tenen “millor que mai” per votar contra aquesta llei si Vox trenca el govern per acceptar menors immigrants.

Des de Compromís, Navarro ha assegurat que la llei és “un pamflet franquista” que deroga drets humans i drets de totes les víctimes i recolza el “negacionisme i les falsificacions de la història”. Ha acusat el PP i Vox de ser “dignes hereus del franquisme” perquè la llei “deroga la seva condemna” i “qüestiona la primera forma democràtica de dret d’Espanya, la República” i ha conclòs: “No tindran mai el nostre vot. Condemnem la dictadura i volem que els ciutadans coneguin la història”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia