Política

política

Mazón s’avança i destitueix el vicepresident i els consellers de Vox

El president valencià elimina una vicepresidència i redueix de deu a nou les conselleries

Abascal admet discrepàncies internes per l’abandó dels cinc governs autonòmics de coalició amb el PP

“Vox no és un partit nord-coreà”, sentencia el líder

L’extremeny Ignacio Higuero desobeeix la direcció i es manté a Gestió Forestal

El president de la Generalitat valenciana, el popular Carlos Mazón, no accepta que Vox li dicti el pas i s’ha avançat a la jugada destituint el vicepresident i els consellers del partit de Santiago Abascal abans que fossin ells els que formalitzessin la seva dimissió després de la decisió del partit ultradretà d’abandonar els cinc governs autonòmics de coalició que compartia amb el PP, al País Valencià, Aragó, Múrcia, Extremadura i Castella i Lleó. Mazón ha aprofitat l’adeu institucional de Vicente Barrera Simó, torero retirat que exercia com a vicepresident i conseller de Cultura i Esports, Elisa Núñez (Justícia) i José Luis Aguirre Larrauri (Agricultura, Ramaderia i Pesca) per aprimar el seu govern i ha eliminat una vicepresidència i ha reduït les conselleries de deu a nou. L’endemà d’anunciar l’adeu als governs sense admetre preguntes i amb l’excusa dels menors acollits a repartir entre les comunitats (al País Valencià hi arribaran 23 i a Múrcia, 16, quan Catalunya n’acollirà 31), el líder de Vox, Santiago Abascal, ha concedit una entrevista a Tele5 en què sí que ha admès discrepàncies internes al comitè executiu que ahir al vespre va aprovar la sortida dels governs i el pas a l’oposició en els cinc territoris i també a les Balears, on no hi governava amb el PP però sí que era l’aliat parlamentari estable de Marga Prohens. “No som un partit nord-coreà”, ha sentenciat Abascal.

Si bé Abascal anunciava a dos quarts de deu de la nit –una hora i mitja més tard de les vuit del vespre que ell mateix havia fixat per comparèixer– que avui seria el dia en què els vicepresidents de Vox formalitzarien la dimissió, en el cas de Mazón la publicació nocturna de les destitucions de Barrera, Núñez i Aguirre Larrauri al Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV) es va anticipar en el temps com a gest d’autoritat d’un president que ara governarà en solitari.

“Sortida unilateral”

En la seva compareixença d’aquest matí, Mazón ha valorat la sortida de Vox com a “unilateral” i cuinada “des de fora de la Comunitat Valenciana” [sic], en al·lusió al poder d’Abascal a l’hora d’imposar l’adeu als seus ariets territorials. Mazón ha tingut paraules d’agraïment per als tres destituïts, especialment per a Barrera, un torero retirat que va fer el salt a la política i al qual defineix com a amic.

L’única vicepresidència del govern valencià és ara la de Susana Camarero, fins ara vicepresidenta segona, i les competències que tenia Vox queden ja en mans del PP: Justícia i Interior són assumides per Salomé Pradas, Agricultura i Aigua recauen en Miguel Barrachina (síndic del PP a Les Corts), Cultura passa a Educació i Esport passa a Presidència. La competència de Medi Ambient, fins ara gestionada per Salomé Pradas, serà dirigida per Vicente Martínez Mus.

L’extremeny díscol

Si bé un dels rostres més visibles de l’adeu és Juan García Gallardo, que des del 2022 era el vicepresident de Castella i Lleó i que va obtenir celebritat per voler implantar un protocol antiavortament que violava els drets de les dones i que al final va ser frenat pel baró popular Alfonso Fernández Mañueco, la sorpresa ha esclatat a Extremadura. El conseller de Gestió Forestal Ignacio Higuero ha anunciat que desobeeix la direcció estatal de Vox i es queda al capdavant de la cartera. “Entenc el gir que ha pres Vox, però no el comparteixo i no el puc defensar”, ha sentenciat Higuero.

Comprendre els díscols

El líder de Vox no ha volgut fer sang amb el cas dels díscols ultradretans que no entenen que perdin la nòmina per l’acollida d’una desena de menors. “És una cosa que pot succeir sempre. Jo entenc perfectament la situació de moltes persones que han pres la decisió d’involucrar-se en aquests governs i que han hagut de deixar les seves feines i ho han fet per molt poc temps. Per descomptat que tinc tota la comprensió humana i política per aquestes situacions, ara bé, si aquestes persones es queden no seran de Vox. La decisió de Vox és una decisió ferma”, ha advertit Abascal. “Ell passarà a ser ara un conseller del govern del PP”, ha etzibat a TVE i ja en un to menys conciliador el dirigent de Vox Jorge Buxadé.

Llanos Massó es queda

El líder del partit ultradretà, això sí, deixa clar que no renunciaran a les presidències dels paraments autonòmics com el del País Valencià, en mans de la controvertida ultracatòlica Llanos Massó. “Jo crec que una institució parlamentària no té res a veure amb el govern, això està absolutament fora del guió i crec que en alguns llocs no és ni tans sols factible. Nno tenen aquesta instrucció, no ens sentim obligats a prendre aquesta decisió i no és cap incoherència”, esgrimeix Abascal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOMÀLIA

Al Shabab reapareix a Mogadiscio amb un atemptat suïcida

BARCELONA
política

El PP insta els barons socialistes a “passar a l’acció” contra l’acord amb ERC

barcelona
política

Vilalta nega que ERC surti dividida de la consulta a les bases

barcelona
política

La CUP critica el pacte d’ERC i dubta que s’apliqui el canvi de model fiscal

barcelona
PRÒXIM ORIENT

Detencions a l’Iran per l'error que va permetre l’assassinat de Haniyeh

BARCELONA
política

Puigdemont lamenta que ERC no hagi explorat una repetició electoral “en noves condicions”

barcelona
GUERRA A EUROPA

Rússia denuncia un atac massiu de drons ucraïnesos a set regions seves

BARCELONA
GUERRA A GAZA

Cinc milicians morts a Cisjordània per un atac amb dron d’Israel

BARCELONA
ESTATS UNITS

El Pentàgon revoca l’acord amb el cervell de l’11-S per evitar la pena de mort

BARCELONA