Política
El PSC tornaria a guanyar les eleccions, per davant de Junts i ERC, segons el CEO
El ‘sí’ a la independència cau fins al 40% davant els que en són contraris, que pugen al 53%
La repetició electoral a Catalunya mantindria un escenari similar al dels resultats dels comicis del 12 de maig passat. El PSC tornaria a guanyar les eleccions al Parlament si es tornessin a celebrar els comicis el pròxim mes d’octubre, aconseguint entre 39 i 45 escons (va obtenir 42 als comicis del passat 12 de maig). Així es desprèn dels resultats del baròmetre d’opinió pública realitzada pel Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) i fets públics aquest dijous, en què Junts es mantindria com a segona força, amb una forquilla d’entre 31 i 36 diputats (en té 35). ERC també es manté en tercera posició, obtenint entre 19 i 24 escons (ara 20), seguit del PP, entre 13 i 18 (ara en té 15), Vox (entre 7 i 11 quan en té 11), Comuns Sumar (obtindria entre 5 i 8 davant els 6 aconseguits a les eleccions del maig), la CUP (entre 1 i 6, davant els 4 actuals) i Aliança Catalana, amb una forquilla d’entre 1 i 4 diputats davant els 2 d’ara.
Amb aquestes estimacions del segon baròmetre del 2024, seria possible un govern tripartit d’esquerres, amb PSC, ERC i Comuns, que sumarien la majoria absoluta necessària (63-77), tal com també van aconseguir per la mínima en els comicis del 12-M, tot i que de moment no existeix un possible pacte per investir Salvador Illa. Els resultats constaten de nou un retrocés del suport als grups independentistes que no arribarien a la majoria absoluta, ja que es quedarien entre 51-66 escons (sense comptar amb els diputats d’Aliança Catalana, amb qui Junts, ERC i la CUP han rebutjat qualsevol acord).
El 65% dels enquestats creu que qui té més possibilitats d’acabar sent investit president de la Generalitat és Salvador Illa, molt per sobre de Carles Puigdemont, amb un 14%.
L’enquesta del CEO s’ha fet amb entrevistes presencials a 2.000 persones majors de 18 anys, entre el 10 de juny i el 8 de juliol, és a dir en el context de l’entrada en vigor de la llei d’amnistia, la fi de l’excepcionalitat contra la sequera, l’activació del compte enrere al Parlament per aconseguir la investidura d’un candidat a president de la Generalitat o la repetició electoral i la polèmica dels cartells d’ERC.
Cau el suport a la independència
L’enquesta del CEO també deixa en evidència la davallada dels ciutadans que donen suport a la independència, que cau al 40% (el percentatge més baix registrat fins ara, des del juny del 2015 i dos punts per sota del baròmetre del febrer 2024), mentre que els que s’hi mostren contraris pugen al 53%. Es tracta de la distància més àmplia entre les dues postures i l’increment més important de partidaris de quedar-se a Espanya des que el CEO va començar a fer aquesta pregunta, el 2015.
L’enquesta també mostra que els qui volen continuar sent una comunitat autònoma pugen del 31% al 34% en quatre mesos, la xifra més alta des del 2010. Els qui aposten per un estat independent (un 30,6) es manté similar al baròmetre del febrer (30,4%), tot i que es manté molt lluny del 40% de fa cinc anys.
Principals problemes
A l’hora d’indicar quin és el principal problema que té Catalunya, un 16% de les persones enquestades esmenta la insatisfacció amb la política, que es converteix així en el problema més mencionat per la ciutadania i se situa en uns valors similars als que hi havia al baròmetre de l’octubre del 2022.
L’accés se situa com a segon problema (11%), que presenta una tendència ascendent, mentre que les relacions entre Catalunya i Espanya (9%) es manté similar amb un lleu descens respecte al baròmetre del febrer. També guanya rellevància des del març de 2023 com a principal problema la immigració (8%).
Cal destacar una caiguda important pel que fa a considerar el canvi climàtic i la sequera com a problema més important, que havia quedat en primer lloc (15%) al baròmetre del febrer en plena sequera i ara ha baixat al dotzè lloc (2%).