Política

estat francès

L’esquerra càrrega contra Macron per negar-los el govern i posposar qualsevol canvi

El president francès no vol canviar el govern coincidint amb els Jocs Olímpics

L’esquerra francesa ha carregat durament aquest dimecres contra el president, Emmanuel Macron, per descartar qualsevol canvi de govern fins al final dels Jocs Olímpics de París i tancar-se a la seva exigència perquè nomeni primera ministra a la seva candidata, Lucie Castets.

La mateixa interessada, alta funcionària a l’Ajuntament de París, ha afirmat aquest dimecres que Macron ha d’ “assumir les seves responsabilitats” i nomenar-la com a primera ministra, en una entrevista a l’emissora France Info.

Castets, desconeguda fins ara per al públic, ha dit que està “preparada” per a exercir aquest càrrec i ha denunciat que negar-se a nomenar-la sabent que l’ha proposat “la formació política que ha acabat al capdavant en les eleccions” és “una negació de la democràcia”.

En una entrevista en televisió el dimarts a la nit, Macron va descartar canviar el govern actual –que va dimitir la setmana passada, però es manté en funcions– almenys fins que acabin els Jocs Olímpics, a “mitjans d’agost”, perquè “crearia desordre”.

A més, en ser interrogat per la proposta de Castets, ha insistit que “la qüestió no és un nom, la qüestió és quina majoria pot sortir de l’Assemblea perquè un govern de França pugui aprovar reformes o aprovar un pressupost”.

Aquesta economista de 37 anys, especialista de la lluita contra el frau, és portaveu d’un col·lectiu en la creació del qual en 2021 va participar, anomenat ’Els nostres Serveis Públics’.

Els partits del Nou Front Popular (NFP) van anunciar l’acord sobre la seva candidata a primera ministra molt poc abans de l’emissió de l’entrevista de Macron i després de gairebé tres setmanes de discussions durant les quals han estat reclamant al president que els doni la possibilitat de formar govern amb l’argument que són el grup amb més diputats.

Si bé els una mica més de 190 escons (el número definitiu depèn de la posició d’alguns independents) fan del NPF el primer bloc de l’Assemblea Nacional, el bloc format per socialistes, insubmisos, comunistes i ecologistes està lluny dels 289 de la majoria absoluta.

El coordinador de La França Insubmisa (LFI), Manuel Bompard, ha criticat aquest dimecres al cap de l’Estat que “s’aferra al seu poder i es nega a acceptar la idea que els francesos li han dit que la seva política està acabada”, en declaracions a l’emissora RTL.

El primer secretari del Partit Socialista, Olivier Faure, ha criticat igualment l’actitud de Macron perquè “quan es convoquen eleccions amb el risc de caos, cal respectar el resultat”, en un missatge penjat en el seu compte a la xarxa X.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Alfred Bosch impulsa la tercera candidatura per liderar ERC

BARCELONA

El llegat de Maragall

Barcelona
Paola Lo Cascio, Andreu Mayayo i Òscar Monterde
Historiadors

“Pasqual Maragall va ser molt anticipador en l’anàlisi europea”

BARCELONA
Itàlia

El ministre italià de Cultura dimiteix després d’admetre una afer amb una influenciadora

Barcelona
Estats Units

El jutge ajorna la sentència contra Trump pel cas Stormy Daniels

Barcelona
estat francès

Barnier obre consultes per formar govern i l’esquerra crida a sortir al carrer

barcelona
guerra a europa

Els EUA descarten permetre a Kíiv usar armes de llarg abast contra Rússia

barcelona
Pròxim Orient

L’exèrcit israelià mata una activista nord-americana a Cisjordània

Barcelona

Xavier Guitart ja és el nou delegat del govern a Girona

girona