Política

sàhara occidental

França considera el pla marroquí d’autonomia per al Sàhara l’“única base” de solució

Algèria retira al seu ambaixador a París per suport francès al pla del Marroc per a l’antiga colònia espanyola

França considera que el pla marroquí d’autonomia per al Sàhara Occidental és “l’única base per a aconseguir una solució política, justa, sostenible i negociada” i que a més s’ajusti a les resolucions de l’ONU.

Aquest és el missatge del president francès, Emmanuel Macron, en una carta al rei del Marroc publicada aquest dimarts en ocasió del 25 aniversari de l’accés al tron de Mohamed VI, en la qual reconeix que “el present i el futur del Sàhara Occidental s’inscriuen en el marc de la sobirania marroquina”.

Encara que França no manté cap relació amb el Polisario, Macron fa una crida “a totes les parts al fet que es reuneixin en vistes d’una solució política, que està a l’abast de la mà”.

El president francès no ho diu explícitament, però la seva aposta en favor del pla marroquí d’autonomia i en definitiva de la sobirania marroquina sobre l’antiga colònia espanyola significa que descarta la possible organització d’un referèndum d’autodeterminació, que és la reivindicació històrica del Polisario i dels refugiats sahrauís que viuen des de fa dècades en territori algerià.

Darrere d’aquest gir de París, que des de feia anys es decantava pel pla d’autonomia, però que no havia anat tan lluny com per a considerar-ho “l’única base” per a acabar amb el conflicte, està el paper que confereix a la seva relació bilateral amb el Marroc, estratègica des de molts punts de vista.

També la constatació dels moviments que s’han produït en els últims anys en la comunitat internacional, amb el suport inequívoc al Marroc de socis tan fonamentals com els Estats Units i Espanya, però també de països africans.

Igualment, ha pesat el desenvolupament econòmic que s’ha produït al Sàhara Occidental en els últims anys com a resultat de l’esforç inversor de Rabat, que controla la major part del territori.

En la seva carta a Mohamed VI, Macron precisament felicita aquests esforços del Marroc i insisteix que “la continuació del desenvolupament econòmic i social d’aquesta regió és un imperatiu” i avança que França recolzarà aquest moviment “en benefici de les poblacions locals”.

La reacció d’Algèria

Una de les principals qüestions que queden obertes amb aquesta inflexió de París és la reacció que tindrà Algèria, principal suport del Polisario, que la setmana passada ja va posar el crit en el cel en avançar el gir que anava a donar França, que li ho havia comunicat amb la probable intenció de tractar d’evitar una crisi bilateral.

Macron confia que la importància per a les dues parts d’aquesta relació bilateral impedeixi que es reprodueixi la reacció que va tenir Alger de trencar formalment els contactes amb Espanya quan fa dos anys Madrid es va alinear amb el mateix pla d’autonomia marroquina.

La resposta algeriana ha estat la de retirar aquest dimarts al seu ambaixador a França “amb efecte immediat”, segons ha informat l’agència oficial APS.

Alger, que ja havia estat informat per França, segons va anticipar el ministeri algerià d’Exteriors dijous passat, va decidir cridar a consultes a Said Moussi, qui precisament era el representant diplomàtic algerià a Espanya quan Algèria va reaccionar de la mateixa manera davant el similar gir de Madrid fa dos anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia