política
Sánchez celebra l’acord amb ERC com un pas cap a l’Estat federal
Defensa un finançament singular per Catalunya però avisa que el nou model s’haurà de pactar amb totes les comunitats
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, celebra el preacord amb ERC per investir president Salvador Illa com un “pas cap a la federalització de l’Estat autonòmic, una molt bona notícia per al sistema polític espanyol”. En el seu balanç del curs polític des de la Moncloa, aquest matí el president espanyol ha defensat que Catalunya tingui “un finançament singular”, que es negociarà bilateralment entre els governs de l’Estat i la Generalitat però també ha deixat clar que el nou sistema de finançament s’haurà de pactar amb totes les comunitats autònomes.
Sánchez només s’ha referit a l’Estat federal un cop i com a conclusió de la seva llarga reflexió sobre Catalunya i el preacord entre PSC i ERC però, al llarg de les seves respostes als periodistes, ha apuntat acords bilaterals de tipus ‘federalitzant’ amb altres comunitats. Així, per exemple, ha recordat que el govern espanyol va pactar la passada legislatura un acord de finançament amb les Illes i Canàries. O ha defensat la transferència de la Seguretat Social al País Basc tal com ha pactat perquè així ho contempla l’Estatut d’autonomia basc. També ha recordat que la llei de finançament de les comunitats, la LOFCA, contempla que aquestes puguin recaptar els impostos relacionats “amb les seves competències”. O que l’Estatut català contempla l’Agència Tributària de Catalunya.
Aquests són els pocs esbossos sobre el previsible futur sistema de finançament que ha fet Sánchez, que s’ha dedicat més a fer un discurs polític en defensa del pas endavant que veu en l’acord entre PSC i ERC. Ha concretat poc segurament per no aigualir el vi i influir negativament en la decisió que han de prendre les bases d’ERC. Ha defensat que ERC consulti a la militància “com fem al PSOE” i ha demanat respecte pel període de reflexió i decisió dels republicans: “Necessitem respectar aquest temps, és de sentit comú”.
Doble moral del PP
Però sí que ha defensat l’acord i ha esmentat fins i tot el terme “concert econòmic” tot i que per criticar la doble moral del PP segons governi o sigui a l’oposició. Així, ha recordat que el líder popular, Alberto Núñez Feijóo, defensava debatre sobre un possible concert econòmic per Catalunya el 2016: “Ni tans sols va afegir que fos solidari”. El mateix ha fet amb el líder ‘espiritual’ de la dreta i l’extrema dreta espanyoles, José María Aznar: “Quan Aznar cedeix el 30% de l’IRPF a Catalunya és un pacte d’estat. Si ho faig jo és un cop d’estat”.
Sánchez ha reivindicat de nou la seva feina de “normalització” de la situació política a Catalunya després del “desastre constitucional del 2017” en front del qual demana autocrítica també als partits espanyols i retreu al PP que encara no l’hagi feta: “Aquells que varen ser partícips del desastre constitucional del 2017 què poden dir? A tot ho anomenen un cop d’estat. La dreta i ultradreta han viscut sempre del greuge territorial. Tot són cops d’estat i Espanya està més unida i és més pròspera que quan vam arribar”.
Finançament solidari
Davant les acusacions de periodistes i líders del PP i el PSOE que l’acord trenca la igualtat entre espanyols, Sánchez ha volgut recordar que ERC signa un acord solidari. “Un partit independentista es compromet amb la solidaritat interterritorial. Té un sentit socioeconòmic que transcendeix les fronteres de Catalunya. En l’acord es parla d’igualtat”. Davant d’això i fent referència als governs populars de Madrid i Andalusia, Sánchez ha aixecat el to: “Quines lliçons em poden donar aquells que obren la porta a les universitats privades; que deriven serveis a la sanitat privada com passa a Madrid i, cada cop més, a Andalusia; que suprimeixen impostos als rics mentre demanen més recursos al govern espanyol? Això sí que és un atemptat a la igualtat”.
Reconeixement a ERC
Ha agraït a ERC la feina “d’estabilització i normalització de la situació a Catalunya”, el seu paper en l’estabilitat parlamentària al Congrés, i ha reclamat per als republicans “reconeixement i respecte per un partit independentista disposat a obrir un temps nou si les seves bases ho aproven divendres”.
A preguntes dels periodistes i en relació als futurs pressupostos espanyols, Sánchez confia que Junts “faci una lectura del mandat de les urnes i faci una oposició útil i constructiva”. També en les futures reformes legislatives per al nou finançament català confia en Junts.
Bufetada a García-Page
Preguntat sobre les crítiques demagògiques del líder socialista manxec, Emiliano García-Page, el president espanyol ha ironitzat “que la notícia seria que García-Page donés suport al govern espanyol”. Sánchez recorda que abans d’ahir el preacord amb ERC va ser aprovat “per unanimitat” a l’executiva federal del PSOE. A més, ha vaticinat al president manxec que “perdrà” el recurs contra la llei d’amnistia que ha presentat al Constitucional.