Política

Nuri Oliver

Portaveu d’Independents per Fornells (IPF)-Amunt, a l’oposició

“Hi ha molt poc arbrat i molt de ciment i voreres”

“Hem tingut la sort que l’equip de govern s’ha obert força a l’oposició i hem treballat en la concessió del bar del centre social”

“A Fornells hi ha demanda d’habitatge i el POUM ha de donar peu a cobrir-la i no a fer molts pisos com passa en un poble veí”

Som assemblearis i ens hem reunit cada dimecres durant nou anys. Només fallem a l’agost

Nuri Oliver i Fluvià (Girona, 1972) és llicenciada en belles arts (especialització gravat) i l’actual portaveu del principal grup de l’oposició de Fornells de la Selva, Independents per Fornells (IPF)-Amunt, una llista vinculada a la CUP. Oliver havia començat el mandat com a número 3, darrere Gerard Prat, el cap de llista en els comicis de l’any passat, i Toni Torres. IPF té tres regidors d’onze, mentre que ERC en té un i Junts, que governa amb l’alcaldessa Sònia Gràcia, en té set. Oliver és regidora des del 2021, ja que a mitjan mandat passat va substituir Anna Puigdevall. I fa gairebé quinze anys, el 2011, va ser suplent a les llistes de la CUP a la ciutat de Girona –Jordi Navarro n’era el portaveu–. Oliver és veïna de Fornells de la Selva des de fa quinze anys i treballa al Consorci per a la Normalització Lingüística, a Girona.

L’any passat, Gerard Prat, Toni Torres i Nuri Oliver van agafar l’acta com a regidors d’Independents després de les eleccions. I ara els regidors d’Independents són Nuri Oliver, Roger Valero i Adrià Vicens. Què ha passat?
Una pregunta fàcil de respondre. No hi ha hagut cap problema, però tots dos ho han deixat per motius laborals i personals. Van renunciar i [en el ple del 17 d’abril] van entrar en Roger Valero i l’Adrià Vicens.
Vostè, per tant, és la regidora amb més experiència?
Dels regidors, soc la més experta o la que porta més temps. Però som assemblearis i ens hem reunit cada dimecres durant gairebé nou anys [al centre social U d’Octubre de 2017]. Només fallem a l’agost. Ho decidim tot per assemblea i som iguals.
Com valora el fet de passar de 2 a 3 regidors però continuar lluny de la majoria absoluta de Junts [7 regidors d’11]?
El 2019 va ser la primera vegada que ens vam presentar i vam treure dos regidors i la segona, el 2023, tres. És anar avançant, de mica en mica, i anar fent feina. La sensació era que fèiem les coses bé. Vam millorar els resultats, vam treure un regidor a ERC [que va passar de dos a un], però el nostre objectiu era treure la majoria absoluta a Junts.
Hi van quedar lluny, però [Independents va obtenir 325 vots amb Gerard Prat de cap de llista; Junts, 817, i ERC, 193]?
Des de l’inici de la democràcia [l’any 1979], a Fornells sempre ha governat Convergència [amb Narcís Boschdemont, Mateu Parera-Nieto, Gabriel Casas i Benet Garriga].
Com ha influït IPF-Amunt en el primer any de mandat?
Aquest primer any hem tingut la sort que l’equip de govern, de Junts, s’ha obert força a l’oposició. Independents per Fornells sempre demanem que se’ns tingui en compte l’opinió a l’hora d’assumir coses importants. I vam demanar que l’oposició pogués participar en la redacció de les clàusules de la concessió del bar del centre social. I l’oposició [tant IPF com ERC] hi ha pogut participar. Estem contents que hi hagi aquestes ganes de treballar junts. L’Ajuntament ens representa a tots, i estem contents. Ara ens trobem davant el nou POUM [pla d’ordenació urbanística municipal], que s’ha aprovat de manera inicial per ple [el 25 d’octubre passat, amb el no d’IPF].
Què n’espera, del POUM? Què els preocupa?
Ens preocupa el creixement desmesurat. A Fornells hi ha demanda d’habitatge i nosaltres pensem que la millor manera és habitatge cooperatiu o habitatge de protecció oficial i que després [el jovent] es pugui emancipar. El POUM ha de donar peu a cobrir aquesta demanda i que no es converteixi en el que passa en un poble veí, on s’estan fent molts i molts pisos. La nostra por, pel model de poble que volem, és que tenim molt terreny agrícola i acabarem menjant rajols, tal com va dir un company d’Unió de Pagesos en una xerrada al poble l’any passat. El POUM implica construir el sector de darrere l’església per una banda, però primer s’ha de construir sobre la Tribana [sector per sobre de la via] allà on sigui edificable i no s’hagi construït. En l’últim butlletí [publicat el mes passat] parlem del model de poble que volem i que tothom hi pugui participar per tal que el creixement del poble no sigui desmesurat. Allà on han de fer edificis nous, al carrer de Sant Cugat, al mig del poble, si augmenta el trànsit rodat i s’hi ha fet el carril bici, s’ha de tenir previst. Tota la població ha de contribuir al debat sobre com volem ser com a poble... A Fornells tenim equipaments, dos pavellons, un camp de futbol, una piscina i ara han fet un biciparc [per a patinets i bicicletes]. Són molts metres quadrats i ens ha costat 80.000 euros. Ens cal? Sabem quina demanda hi ha per fer una despesa així?
A Fornells hi ha tren. Funciona?
Tenim tren, però no compleix la normativa. La gent amb discapacitat no pot pujar al tren i hi ha gent gran que no en pot baixar [per la distància que hi ha amb l’andana]. Però topem amb Adif [que ara fa un pas inferior per sota la via per millorar la seguretat]. Què ens trobem, a més? La línia de bus, l’L10: vam engegar una campanya de recollida de signatures perquè doblés la freqüència. Ara en surt un cada hora i no es correspon amb els horaris de tothom. Penso que Fornells, que té una història d’anys i segles, s’ha anat convertint en una ciutat dormitori, tot i que hi ha molta activitat i moltes coses. També s’hauria de fomentar el comerç del poble.
Alguna altra cosa que vulgui comentar?
Una altra pega que vull comentar és que no tenim cap tipus de vehicle que ens permeti anar a l’hospital de referència, que és el Santa Caterina. Hem d’anar a Girona i després fer transbord fins a Salt. Estem aquí per fer fàcil la vida a la gent de Fornells i que pugui accedir arreu de manera còmoda, i això ara mateix no passa.
M’ha dit que els satisfà que hi hagi pressupostos participatius. Quin import s’hi destina?
S’hi destinen 40.000 euros. Estem contents perquè la primera opció és posar arbrat als carrers de Fornells. Ara hi ha molt de ciment i voreres, i n’hi ha molt poc. L’exterior de la Sitja és erm, és impossible circular-hi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia