Política

Esbatussada entre CDC i UDC per l'interès d'Unió d'entrar al govern espanyol

Con­vergència Democràtica de Cata­lu­nya i Unió Democràtica de Cata­lu­nya estan immer­ses en una de les seves fases d'hos­ti­li­tat pública. El secre­tari gene­ral adjunt de CDC, Felip Puig, ha qua­li­fi­cat avui de "des­fa­sada" la idea d'UDC d'entrar en el govern espa­nyol, com defensa la ponència política que els demo­cris­ti­ans deba­tran en el seu congrés, a mit­jan octu­bre. I el secre­tari gene­ral d'UDC, Josep Maria Pelegrí, ha reac­ci­o­nat de seguida, pre­gun­tant a Puig si "renun­cia" a defen­sar els interes­sos de Cata­lu­nya "en una instància en la qual es pot fer".

El com­bat ha començat abans de les nou del matí. En unes decla­ra­ci­ons al pro­grama El matí de Cata­lu­nya Ràdio, Puig ha asse­gu­rat que “el plan­te­ja­ment que fan [José Luis Rodríguez] Zapa­tero i el govern soci­a­lista no afa­vo­reix que CiU pugui com­pro­me­tre’s amb un govern cen­tral que no està dis­po­sat a reconèixer que hi ha un nou Esta­tut i un nou finançament”.

Tot i això, ha par­lat d’aquesta pro­posta d'UDC com d'un esbor­rany inclòs a la ponència política del congrés que pre­para el par­tit demo­cristià, i ha afe­git que després UDC i CDC hau­ran de posar sobre la taula les reso­lu­ci­ons apro­va­des als con­gres­sos res­pec­tius per con­sen­suar la línia política de la fede­ració.

Res­posta imme­di­ata
A mig matí, Pelegrí ha res­post a Puig durant la roda de premsa ja pre­vista per pre­sen­tar la ponència. Ha rep­tat CDC i la resta de par­tits cata­la­nis­tes a dir si estan dis­po­sats a "renun­ciar" a defen­sar els interes­sos de Cata­lu­nya des del govern de l'Estat.

El secre­tari gene­ral demo­cristià ha afir­mat que Puig "no ha lle­git la ponència" i per això des­co­neix que el plan­te­ja­ment que s'hi recull és "molt més trans­cen­dent" del que ell vol fer veure.

Per Pelegrí, un par­tit cata­la­nista ha d'estar dis­po­sat a "defen­sar els interes­sos de Cata­lu­nya i d'un deter­mi­nat model social i econòmic des de qual­se­vol àmbit en el qual es pren­guin deci­si­ons que puguin afec­tar Cata­lu­nya". I ha llançat un repte: "A veure qui renun­cia a defen­sar els interes­sos del nos­tre país i de la nos­tra gent des d'una instància a la qual pot tenir accés i en la qual pot fer-ho".

El número dos del par­tit que lidera Josep Antoni Duran i Lleida ha asse­gu­rat que no té com­ple­xos a l'hora de plan­te­jar ober­ta­ment la neces­si­tat d'impli­car-se en la gover­na­bi­li­tat de l'Estat si es donen les con­di­ci­ons ade­qua­des. Segons Pelegrí, "si CiU formés part ja del govern de l'Estat, si s'hagues­sin donat les con­di­ci­ons necessàries i impres­cin­di­bles per a això, no estaríem vivint la situ­ació que vivim avui", amb "incom­pli­ments de l'Esta­tut, balanç zero del desen­vo­lu­pa­ment de l'Esta­tut i una apli­cació nefasta de la llei de dependència", ha pro­tes­tat.

Pelegrí ha mati­sat que després de les elec­ci­ons del març, en què CiU va pre­sen­tar una can­di­da­tura encapçalada per Duran, no es van donar les con­di­ci­ons per pac­tar amb el PSOE, però tot i així no des­carta que puguin donar-se en el que queda de legis­la­tura.

La ponència política con­gres­sual d'Unió també insis­teix a mar­car per­fil propi dins de la fede­ració de CiU, i es des­marca del pro­jecte de Casa Gran del Cata­la­nisme d'Artur Mas per a CDC.

 



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.