Política

israel

La fiscal general ordena aturar les subvencions a les llars d’infants dels ultraortodoxos

La justícia pressiona per evitar que aquesta comunitat continuï negant-se a ser reclutats a l’exèrcit

La fiscal general d’Israel, Gali Baharav-Miara, ha ordenat aquest diumenge al Ministeri de Treball que aturi les subvencions per a guarderia dels jueus ultraortodoxos que no compleixin amb les ordres de reclutament de l’exèrcit. En una carta recollida per la premsa israeliana, la fiscal general defensa que “no hi ha cap justificació per finançar la guarderia com a incentiu perquè els designats per al servei militar estudiïn la Torà” (Bíblia hebrea).

La notícia arriba després que l’exèrcit israelià comencés a enviar ordres de reclutament a uns 900 jueus ultraortodoxos, després que una decisió del Tribunal Suprem israelià tombés l’exempció que els ha mantingut fora de les forces armades durant dècades.

Dels 900 notificats la setmana passada, només 48 es van presentar a l’oficina de reclutament, enmig de fortes protestes que van acabar en l’assalt del centre de reclutament militar de Tel Hashomer, a la perifèria de Tel Aviv, per part de diversos joves ultrarreligiosos dimarts passat.

Un dels ministres ultraortodoxos del govern israelià, membre del partit Judaisme Unit de la Torà (clau per a la coalició de govern de Benjamin Netanyahu), ha acusat Baharav-Miara de voler “matar de fam” els fills dels ultraortodoxos per motius polítics, en un comunicat recollit pel mitjà israelià The Times of Israel.

A primers d’abril va expirar una norma temporal que permetia mantenir l’exempció militar dels haredim (terme en hebreu per als jueus ultraortodoxos), que des de la fundació de l’Estat d’Israel han evitat el servei obligatori.

Després de mesos de polèmica sobre si la mesura continuaria en vigor o no, el Suprem israelià va decidir que “no hi ha base legal per excloure els homes ultraortodoxos del reclutament” i que si no serveixen a l’exèrcit tampoc han de rebre subvencions educatives i d’assistència social finançades amb fons públics.

Després que la guerra a Gaza portés a la mobilització massiva d’uns 300.000 reservistes, també per a batallons tant al front nord amb el Líban com en el territori ocupat de Cisjordània, molts israelians reclamen a Netanyahu que tots els joves compleixin amb el seu deure militar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia