Política

política

El ministeri atribueix íntegrament als Mossos el fracàs de la detenció de Puigdemont

Resposta de Marlaska al jutge Llarena, en la que no veu necessària “l’operació gàbia”

Suport del govern als Mossos i visita, demà, del president Illa als seus caps

El ministeri de l’Interior atribueix totalment el fracàs de l’operació per detenir Carles Puigdemont als Mossos d’Esquadra. La resposta del ministeri que encapçala Fernando Grande-Marlaska a l’informe sobre la fugida que li va demanar el jutge del Tribunal Suprem (TS) Pablo Llarena aclareix que la policia catalana “no va requerir” en cap moment cap suport per a l’operatiu de garantir la celebració del ple del Parlament i detenció “més enllà de les habituals prestacions de serveis a través de la taula operativa i d’intercanvi d’informació i intel·ligència”.

En un comunicat emès aquest matí, Interior assegura que la detenció de Puigdemont és un “objectiu prioritari” de les forces de seguretat i admet que als dispositius fronterers de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil a les duanes i passos fronterers “no es va detectar en cap moment ni s’ha detectat cap presència del pròfug”.

El ministeri recorda a Llarena que els Mossos exexerceixen la “competència i capacitats operatives” com a “policia integral a Catalunya” des de fa anys i per aquest motiu, el ministeri no va desplegar cap “operatiu paral·lel”.

Interior aprofita l’informe per carregar contra “l’operació gàbia” ordenada pels Mossos per mirar de detenir Puigdemont, i que va ser dos cops posada en marxa i descartada per la mateixa policia catalana. L’Estat ha “restablert controls interiors dins l’espai Schengen en diverses ocasions, de manera excepcional, com per la cimera de l’OTAN, o la crisi de la Covid, però és una mesura d’últim recurs i no prevista per a supòsits com el d’aquest informe” sobre Puigdemont, avisa el ministeri.

Sobre els informes policials, la consellera i portaveu Sílvia Paneque ha mostrat tot el “suport i reconeixement” del govern als Mossos, i així els ho farà arribar als seus caps demà el president Salvador Illa, tot i que l’executiu “no es posicionarà sobre qüestions judicials”, com l’operatiu de dijous. El president Salvador Illa visitarà demà el Complex Egara, a Sabadell, per a traslladar-los la “plena confiança en el cos” en la seva primera visita a algun cos o departament de la Generalitat.

Per altra banda, el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, ha insistit que el govern de l’Estat discrepa de la “inaplicació” de l’amnistia que en fan alguns tribunals, com el Suprem en el cas de Puigdemont, Toni Comín o Lluís Puig. Bolaños ha recordat la “discrepància” respecte del Suprem, que precisament comparteixen totes les parts implicades excepte Vox, perquè tant les defenses, com l’advocacia de l’Estat i Fiscalia han recorregut a la sala d’apel·lacions la decisió del tribunal de mantenir les ordres de detenció a l’Estat. Bolaños insta les parts a “esperar la resolució de la sala d’apel·lacions”, i mentrestant, “encara que hi discrepem, l’ordre de detenció caldria aplicar-la i fer-la efectiva”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

missatge institucional del president de la generalitat

Illa: la nació es fa a les aules, CAP, casals i barris

barcelona
guerra a gaza

Hezbol·là respon amb desenes de coets després de dos atacs amb un mort i 14 ferits

barcelona
crisi migratòria

La CE amenaça Hongria de prendre mesures si envia migrants a Brussel·les

barcelona
guerra a europa

Berlín, Londres i París sancionaran Teheran per vendre míssils a Moscou

barcelona
guerra a europa

Els EUA augmentaran les sancions a l’Iran per la venda de míssils a Rússia

barcelona
estat espanyol

Soledad Núñez, nova sotsgovernadora del Banc d’Espanya

barcelona
estat espanyol

La justícia espanyola blinda els crims del franquisme

barcelona
política

Montero precisa que l’acord amb ERC es complirà “en diferents etapes”

barcelona
política

Ja són una desena les comunitats que han recorregut l’amnistia al TC

barcelona