Política

àsia

El Constitucional de Tailàndia destitueix el primer ministre després de dissoldre el partit opositor

Aquest és el tercer primer ministre destituït pel tribunal en 16 anys

El Tri­bu­nal Cons­ti­tu­ci­o­nal tai­landès ha des­tituït aquest dime­cres al pri­mer minis­tre Srettha Tha­vi­sin després de menys d’un any en el càrrec i a penes una set­mana després de dis­sol­dre al par­tit gua­nya­dor de les elec­ci­ons de 2023, la qual cosa sumeix al país en la incer­tesa entre crítiques a la pode­rosa cort con­ser­va­dora.

En una ajus­tada deli­be­ració, amb cinc vots a favor i qua­tre en con­tra, el Cons­ti­tu­ci­o­nal, un dels garants dels poders con­ser­va­dors de l’Exèrcit i la Casa Reial al país, va anun­ciar la des­ti­tució de Srettha, en el lloc des del 22 d’agost de 2023.

El tri­bu­nal l’ha decla­rat cul­pa­ble de vio­lar un codi ètic pel nome­na­ment a la fi d’abril com a minis­tre de Finan­ces de Pic­hit Chu­en­ban, con­dem­nat en 2008 a sis mesos de presó per un delicte d’intent de sub­orn a fun­ci­o­na­ris judi­ci­als.

Exmag­nat de la cons­trucció de 62 anys, Srettha ha man­tin­gut la seva innocència i ha defen­sat la seva “inte­gri­tat” després de la des­ti­tució, l’ori­gen de la qual prové d’una denúncia pre­sen­tada davant la cort per un grup d’exse­na­dors tri­ats per l’extinta junta mili­tar (2014-2019).

“Durant el meu govern he inten­tat fer tot cor­rec­ta­ment, i crec que no he estat un pri­mer minis­tre man­cat d’ètica”, ha subrat­llat Srettha en una roda de premsa.

La seva des­ti­tució pro­voca la cai­guda de tot el seu gabi­net i la Cam­bra de Repre­sen­tants haurà de triar a un nou líder, per a això en prin­cipi no compta amb cap límit de temps, la qual cosa podria sumir al país en la paràlisi, men­tre es queda a càrrec d’un govern interí el vice­pri­mer minis­tre Phumt­ham Wec­hayac­hai.

Srettha va arri­bar al poder després d’una arris­cada caram­bola política. Al cap­da­vant del Phue Thai, en el seu moment màxim anta­go­nista dels poders con­ser­va­dors, va ser ele­git pri­mer minis­tre pel Par­la­ment fa gai­rebé un any amb el suport de par­tits pro­mi­li­tars, mal­grat la seva pro­mesa elec­to­ral de no fer-ho.

El Pheu Thai acon­se­guia així tor­nar al poder nou anys després de ser defe­nes­trat pels mili­tars, que han per­pe­trat 13 cops d’estat des de 1932, i després que la for­mació refor­mista Avançar, gua­nya­dora dels comi­cis, no pogués gover­nar pel blo­queig de l’ante­rior Senat majo­ritària­ment pro­mi­li­tar.

Doble “cop judi­cial”

Avançar, que es va con­ver­tir en la pri­mera força opo­si­tora, va ser dis­solt la set­mana pas­sada pel mateix tri­bu­nal, que va con­si­de­rar la seva pro­posta de refor­mar la llei de lesa majes­tat, de les més dra­co­ni­a­nes del pla­neta, una amenaça a la monar­quia cons­ti­tu­ci­o­nal, si bé el movi­ment refor­mista va anun­ciar ja el diven­dres la seva nova marca, el Par­tit del Poble.

La dis­so­lució d’Avançar i la des­ti­tució de Srettha han sus­ci­tat les crítiques a la judi­ci­a­lit­zació del sis­tema i el blo­queig a la reno­vació democràtica.

Term­sak Cha­lerm­pa­la­nu­pap, ana­lista de Tailàndia de l’Ins­ti­tut Yusof Ishak ISEAS de Sin­ga­pur, ha expli­cat a Efe que els movi­ments del Cons­ti­tu­ci­o­nal “no són res nou en la política tai­lan­desa des de la dis­so­lució de la monar­quia abso­luta en 1932”.

Srettha és ja el ter­cer pri­mer minis­tre tai­landès des­tituït per aquest tri­bu­nal en 16 anys: el pri­mer va ser Samak Sun­da­ra­vej, d’un par­tit fora de l’òrbita mili­tar i obli­gat a reti­rar-se en 2008 sota el pre­text d’haver accep­tat un tre­ball com a pre­sen­ta­dor d’un pro­grama de tele­visió de cuina.

La segona va ser Yin­gluck Shi­naw­tra, ger­mana de Thak­sin Shi­naw­tra i a la qual el Cons­ti­tu­ci­o­nal va des­ti­tuir en 2014 per abús de poder.

La defe­nes­tració de Srettha, neòfit en política i qui va gover­nar a l’ombra de Thak­sin Shi­naw­tra –acu­sat ara de lesa majes­tat i de qui va ser advo­cat l’exmi­nis­tre de Finan­ces pel qual acu­sen l’exmag­nat–, dona pas a una tem­po­rada de càbales sobre el seu pos­si­ble subs­ti­tut.

Aquest haurà de ser con­fir­mat per més de la mei­tat dels 493 actu­als dipu­tats del Par­la­ment, amb la coa­lició gover­na­men­tal con­tro­lant 314, i entre els noms més sonats es tro­ben des de la filla de Thak­sin, Pae­tong­tarn Shi­nawa­tra, a l’impul­sa­dor de la libe­ra­lit­zació de la mari­hu­ana al país, Anu­tin Charn­vi­rakul, a un poderós exmi­li­tar que està dar­rere de cops d’estat, Prawit Wong­suwan.

“L’era fosca de Tailàndia de des­truir la democràcia a través d’una elit con­ser­va­dora con­tro­lada pel Tri­bu­nal Cons­ti­tu­ci­o­nal con­ti­nua”, ha denun­ciat avui Phil Robert­son, de Human Rights Watch (HRW).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.