Política

àsia

El Constitucional de Tailàndia destitueix el primer ministre després de dissoldre el partit opositor

Aquest és el tercer primer ministre destituït pel tribunal en 16 anys

El Tribunal Constitucional tailandès ha destituït aquest dimecres al primer ministre Srettha Thavisin després de menys d’un any en el càrrec i a penes una setmana després de dissoldre al partit guanyador de les eleccions de 2023, la qual cosa sumeix al país en la incertesa entre crítiques a la poderosa cort conservadora.

En una ajustada deliberació, amb cinc vots a favor i quatre en contra, el Constitucional, un dels garants dels poders conservadors de l’Exèrcit i la Casa Reial al país, va anunciar la destitució de Srettha, en el lloc des del 22 d’agost de 2023.

El tribunal l’ha declarat culpable de violar un codi ètic pel nomenament a la fi d’abril com a ministre de Finances de Pichit Chuenban, condemnat en 2008 a sis mesos de presó per un delicte d’intent de suborn a funcionaris judicials.

Exmagnat de la construcció de 62 anys, Srettha ha mantingut la seva innocència i ha defensat la seva “integritat” després de la destitució, l’origen de la qual prové d’una denúncia presentada davant la cort per un grup d’exsenadors triats per l’extinta junta militar (2014-2019).

“Durant el meu govern he intentat fer tot correctament, i crec que no he estat un primer ministre mancat d’ètica”, ha subratllat Srettha en una roda de premsa.

La seva destitució provoca la caiguda de tot el seu gabinet i la Cambra de Representants haurà de triar a un nou líder, per a això en principi no compta amb cap límit de temps, la qual cosa podria sumir al país en la paràlisi, mentre es queda a càrrec d’un govern interí el viceprimer ministre Phumtham Wechayachai.

Srettha va arribar al poder després d’una arriscada carambola política. Al capdavant del Phue Thai, en el seu moment màxim antagonista dels poders conservadors, va ser elegit primer ministre pel Parlament fa gairebé un any amb el suport de partits promilitars, malgrat la seva promesa electoral de no fer-ho.

El Pheu Thai aconseguia així tornar al poder nou anys després de ser defenestrat pels militars, que han perpetrat 13 cops d’estat des de 1932, i després que la formació reformista Avançar, guanyadora dels comicis, no pogués governar pel bloqueig de l’anterior Senat majoritàriament promilitar.

Doble “cop judicial”

Avançar, que es va convertir en la primera força opositora, va ser dissolt la setmana passada pel mateix tribunal, que va considerar la seva proposta de reformar la llei de lesa majestat, de les més draconianes del planeta, una amenaça a la monarquia constitucional, si bé el moviment reformista va anunciar ja el divendres la seva nova marca, el Partit del Poble.

La dissolució d’Avançar i la destitució de Srettha han suscitat les crítiques a la judicialització del sistema i el bloqueig a la renovació democràtica.

Termsak Chalermpalanupap, analista de Tailàndia de l’Institut Yusof Ishak ISEAS de Singapur, ha explicat a Efe que els moviments del Constitucional “no són res nou en la política tailandesa des de la dissolució de la monarquia absoluta en 1932”.

Srettha és ja el tercer primer ministre tailandès destituït per aquest tribunal en 16 anys: el primer va ser Samak Sundaravej, d’un partit fora de l’òrbita militar i obligat a retirar-se en 2008 sota el pretext d’haver acceptat un treball com a presentador d’un programa de televisió de cuina.

La segona va ser Yingluck Shinawtra, germana de Thaksin Shinawtra i a la qual el Constitucional va destituir en 2014 per abús de poder.

La defenestració de Srettha, neòfit en política i qui va governar a l’ombra de Thaksin Shinawtra –acusat ara de lesa majestat i de qui va ser advocat l’exministre de Finances pel qual acusen l’exmagnat–, dona pas a una temporada de càbales sobre el seu possible substitut.

Aquest haurà de ser confirmat per més de la meitat dels 493 actuals diputats del Parlament, amb la coalició governamental controlant 314, i entre els noms més sonats es troben des de la filla de Thaksin, Paetongtarn Shinawatra, a l’impulsador de la liberalització de la marihuana al país, Anutin Charnvirakul, a un poderós exmilitar que està darrere de cops d’estat, Prawit Wongsuwan.

“L’era fosca de Tailàndia de destruir la democràcia a través d’una elit conservadora controlada pel Tribunal Constitucional continua”, ha denunciat avui Phil Robertson, de Human Rights Watch (HRW).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.