Política

OCEANIA

Un mort en nous xocs amb la policia a Nova Caledònia

La víctima mortal, l’onzena des de l’inici de la revolta per la reforma del cens electoral, ha rebut el tret d’un gendarme

Un home ha mort aquest dijous a Nova Caledònia pel tret d’un gendarme durant un enfrontament entre manifestants i forces de l’ordre a Thio, fet que eleva a onze el nombre de víctimes mortals des de l’inici dels disturbis a l’arxipelàg, el maig passat, per la reforma del cens electoral a favor dels ciutadans francesos residents al territori.

Els fets haurien tingut lloc durant una operació d’evacuació d’un pont, quan un gendarme ha resultat ferit a la cara com a conseqüència del llançament d’una pedra. Les forces policials han respost amb trets, que han ferit dos manifestants, un dels quals ha mort durant el seu trasllat a l’hospital, segons ha informat el fiscal de Nouméa.

Els incidents van repuntar en aquest territori oceànic el juny passat, quan el fiscal en cap de Nova Caledònia, Yves Dupas, va anunciar el trasllat a presons de la metròpoli francesa de set dels onze independentistes detinguts com a sospitosos de liderar la revolta de maig contra la reforma del cens electoral. Un dels detinguts va ser el líder canac Christian Tein, membre de la Cèl·lula de Coordinació d’Accions sobre el Terreny (CCAT), un grup que les autoritats franceses consideren que és el principal incitador de les protestes.

Les protestes de maig, al seu torn, van esclatar després que l’Assemblea francesa aprovés una reforma del cens que concedia el vot als ciutadans francesos que fes almenys deu anys que visquessin a Nova Caledònia. Els independentistes van denunciar que la reforma pretenia afavorir el pes electoral dels ciutadans d’origen francès, majoritàriament unionistes. Els aldarulls sorgits arran de les protestes van forçar el president francès, Emmanuel Macron, a suspendre la reforma.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia