Política

GUERRA A GAZA

Arrenquen les converses de Doha sense perspectiva d’un acord immediat

Hamàs no participa de manera directa en la negociació per aconseguir un alto el foc a Gaza i l’intercanvi d’ostatges israelians i presos palestins

El diàleg és vist com una darrera oportunitat per evitar l’expansió de la guerra a l’Orient Mitjà

La Casa Blanca ha anunciat aquest dijous l’inici de les negociacions a Doha, capital de Qatar, per instaurar un alto el foc a Gaza i aconseguir l’alliberament dels ostatges israelians a mans de Hamàs.

Washington ha admès que hi ha hagut un “començament prometedor” tot i que no s’espera tancar aviat cap acord, en paraules del portaveu del Consell de Seguretat Nacional de la Casa Blanca, John Kirby, citat per Efe. De fet, hi ha afegit, es preveu que les negociacions continuïn divendres.

Per part nord-americana, participen a les converses el director de la CIA, William Burns, i Brett McGurk, principal assessor del president Biden per a l’Orient Mitjà. Israel, per la seva banda, ha desplaçat a Doha els caps dels serveis d’intel·ligència exterior (Mossad) i interior (Shin Bet), entre altres membres de la seva delegació, mentre que Hamàs rebutja acudir a la cita fins que no s’apliquin els acords pactats anteriorment –basats en el pla de Biden–.

Amb tot, Kirby ha explicat aquest dijous que Hamàs es mantindrà en contacte amb Egipte i Qatar –els mediadors de les converses, juntament amb els EUA–, de manera que participarà indirectament en les negociacions.

Les parts buscaran a Doha avançar cap a un acord d’alto el foc que permeti un intercanvi d’ostatges israelians per presoners palestins a Israel, en un procés negociador que durarà “diversos dies“. Les negociacions se celebren enmig d’un fort hermetisme i dels temors d’una anunciada represàlia de l’Iran i els seus aliats contra Israel per l’assassinat a Teheran del líder polític de Hamàs Ismail Haniyeh, el 31 de juliol. Alhora, les converses es perceben com una de les últimes esperances per evitar una expansió de la guerra a l’Orient Mitjà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia