Política

guerra a europa

Rússia acusa a Occident d’estar al darrere de l’ofensiva ucraïnesa al seu territori

Kíiv reconeix que la incursió busca pressionar Moscou per iniciar unes negociacions justes

Rússia i Ucraïna avancen aquest divendres amb les seves ofensives. Mentre les forces russes s’apropen a la ciutat de Pokrovsk, a Donestk, les ucraïneses consoliden la seva posició a la regió russa de Kursk.

Rússia ha acusat aquest divendres l’OTAN i les agències d’intel·ligència occidentals d’estar al darrere de l’atac sorpresa que Kíiv va llançar el 6 d’agost passat a la regió de Kursk i que les forces russes encara no han pogut frenar. L’ofensiva ja ha provocat l’evacuació de més de 120.000 civils, segons les autoritats russes, i la captura d’almenys 100 soldats russos, segons Kíiv.

Nikolai Pàtruixev, assessor del president rus, Vladímir Putin, ha afirmat en una entrevista publicada aquest divendres al diari Izvestia i recollida per Efe, que Occident i l’aliança de l’OTAN liderada pels Estats Units havien ajudat en la planificació de l’ofensiva.

“L’operació a la regió de Kursk també es va planejar amb la participació de l’OTAN i els serveis especials occidentals”, ha dit Pàtruixev, sense aportar proves. “Sense la seva participació i el seu suport directe, Kíiv no s’hauria aventurat a penetrar en territori rus”, ha afegit l’assessor del president Putin. Unes acusacions que Washington nega, però que impliquen que la primera incursió reconeguda d’Ucraïna en territori sobirà rus comportava un alt risc. De fet, el diputat rus Mikhail Sheremet ha dit aquest divendres, en declaracions recollides per l’agència russa RIA; que la incursió ucraïnesa a Kursk ha apropat el món a una tercera guerra mundial.

Kíiv, per la seva banda, assegura que la incursió era necessària per obligar a Rússia –que va llançar una invasió a gran escalada d’Ucraïna el febrer de 2022– a iniciar unes negociacions de pau justes.

Mikhailo Podoliak, assessor del president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha publicat un missatge a l’aplicació de missatgeria instantània Telegram en el qual afirma que cal “infligir importants derrotes tàctiques a Rússia”. “A la regió de Kursk, veiem clarament com s’utilitzen objectivament les eines militars per convèncer a la Federació Russa d’iniciar en un procés de negociacions just”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia